INTERVJU

Intervju sa Aminom Gljivom, Mreža mladih Ilijaš: Pronađite smisao, ne odustajte od dobra i ne prilagođavajte se masi

Mreža mladih Ilijaš postala je važan i nezaobilazan faktor u društvenom i vjerskom životu općine Ilijaša u pet godina svog postojanja i djelovanja.  Nastoje činiti dobro i podsticati na dobro, imaju viši cilj i nisu opterećeni  prolaznošću. Te poruke na ovaj posebni dan uoči Bajrama u programu Radio Ilijaša istaknula je Amina Gljiva, kapiten Mreže mladih Ilijaš.

Reci nam nešto o dosadašnjem radu Mreže mladih Ilijaš, koliko godina djelujete, koliko članova imate?

Mreža mladih platforma je Islamske zajednice za rad s omladinom u Bosni i Hercegovini i dijaspori.  Mreža mladih Ilijaš jedna je od mreža, počela sa radom 2016. godine, kao ideja i ranije,  a u Ilijašu broji više od 100 omladinaca, svaki džemat ima svoje predstavnike koji razvijaju mrežu unutar samih džemata.

Koji je primarni zadatak Mreže mladih?

Zadatak Mreže mladih je uvezivanje džemata, povezivanje mladih, pokretanje brojnih akcija i koordinacija aktivnosti. Mreža mladih izgrađuje mlade lidere, koji će u dogledno vrijeme u svojim profesijama biti  prepoznatljivi kao čestiti i pošteni ljudi, spremni služiti zajednici i pokrenuti domovinu naprijed vodeći se islamskim vrijednostima. Nosioci aktivnosti su mladi, a podršku im pružaju sve strukture Islamske zajednice.

Možeš li izdvojiti najvažnije projekte koje ste realizirali u posljednje vrijeme?

Najaktivniji smo bili za Ramazan, nezaobilazni su bili kućni iftari, mukabela na googl meetu, podjela iftara i humanitarnih paketa, nagradno takmičenje Šta je Bedr u našim životima i nezaobilazni Ramazanski kandilji. Poslije Bajrama, od aktivnosti  izdvajam edukativne tribine o genocidu, okrugli sto Život poslije genocida i kviz na području Muftiluka sarajevskog.

Posebno ste aktivni povodom obilježavanja važnih datuma i godišnjica stradanja u Ilijašu i BiH?

Trudimo se uvijek simbolično obilježiti  te za nas važne datume jer moramo podsjećati javnost na razmjere zločina, te da odamo počast ubijenim i izraz podrške preživjelim. Prisustvovali smo ispraćaju konvoja sa šehidima i Okruglom stolu Život poslije genocida u Istaklalu na Otoci. Neki aktivisti Mreže mladih su se u vlastitoj organizaciji priključili Maršu mira što je poseban oblik poštovanja prema žrtvama, sigurno će njihovo iskustvo biti dragocjeno prilikom narednih razgovora o genocidu. Često volim ponoviti da su naši mladi garant čuvanja i prenošenja kulture sjećanja i kulture pamćenja genocida.

Nedavno ste pokazali izuzetno znanje na kvizu osvojivši sjajno treće mjesto, možeš li nam nešto više reći o tome?

Islamska zajednica BiH iscrpno radi sa mladima, a ovaj kviz je dokaz tome. Tretirane su teme: zekat, genocid, ustrojstvo IZ u BiH i opće znanje. Našu ekipu činili su Adina Mustafić, Hana Mališević i ja. Osvojili smo treće mjesto i pokazali zavidan nivo znanja.   Važno je da mladi uče o vjeri kako bi na ispravan i adekvatan način govorili o vrijednostima islama.

Kakvi su planovi i aktivnosti koje očekuju Mrežu mladih u narednom periodu?

Planiramo edukativne radionice i kviz za omladinu, tretirat ćemo pitanje genocida. Održat će se i sportske aktivnosti na području džemata Crna Rijeka.

Poruka, posebno mladima, za Bajram?

Ne gubimo smisao, ne radimo stvari što je red i što se mora, radimo stvari sa smislom, sa ciljem željom da me to dovede do Allahovog zadovoljstva. Ako ne znamo gdje idemo, svjedno je kojim putem idemo. Ovdje smo da radimo dobra djela, zato ne odustajte od dobra i ne prilagođavajte se masi. Jer kad radimo ono što Allah hoće, On će nas čuvati i pomoći nas. Smisao je riječ koju trebamo ugravirati zlatnim slovima  zaključuje Amina čestitavši Bajram i poručivši mladima da je jedan od načina da budu korisni članovi zajednice da postanu članovi Mreže mladih.

Povezane objave

Back to top button