ILIJAŠINTERVJUVIJESTI

Intervju sa direktorom Fonda Memorijala KS Ahmedom Kulanićem

Ovoga petka u Jutarnjem programu Radija Ilijaš gostovao je direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo i dopredsjednik Organizacionog odbora Manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2023“ Ahmed Kulanić.

Sa njim smo razgovarali o aktivnostima Fonda Memorijala, projektima, ali i o Manifestaciji „Odbrana BiH – Igman 2023“.

Brojni su projekti i aktivnosti koje Fond Memorijala i ranije realizovao, ali ono značajno što bi izdvojili u ovoj godini, kako kaže Kulanić, jesu dva značajna kapitalna projekta.

„Rekonstrukcija Edukativnog centra, Spomenički kompleks Tunel D-B, Tunel spasa kaja bi trebala da građevinski bude okončana veoma brzo i stavljena u funkciju nakon svih tehničkih prijema do kraja ove godine. Edukativni centar je značajan u pogledu toga da će omogućiti na jednom mjestu svim našim školarcima da se upoznaju i uče o periodu agresije na BiH, ulozi samog Tunela spasa i načinu preživljavanja. To će biti jedno mjesto gdje ćemo dodatno da obrazujemo naše učenike svim onim sadržajima koji nisu dostatni u obrazovnom procesu. Uspostavili smo saradnju sa Ministarstvom odgoja i obrazovanja, ali isto tako i sa Ministarstvom obrazovanja Bosansko-podrinjskog kantona gdje smo potpisali i sporazum da će učenici osnovih i srednjih škola dolaziti u Sarajevo u sklopu Škole kulture sjećanja i učiti i izučavati ovaj period. Drugi projekat jeste da smo pred kraj prošle godine uz pomoć Ministarstva za boračka pitanja Vlade KS uspjeli otkupiti nekadašnji logor Kon -Tiki u Vogošći. Trenutno smo u fazi prikupljanja posljednih saglasnosti za dobijanje građevinske dozvole i raspisivanje samog tendera za rekonstrukciju tog prostora i uspostavljanje muzeja stradanja građana BiH, istraživačkog – dokumentacionog centra i arhivske zgrade Fonda Memorijala. Pored toga Fond Memorijala provodi  pripremne  aktivnosti za uspostavu „Memorijalne šume“ Fonda Memorijala koja će biti sveobuhvatan spomenik svim žrtvama agresije, šehidima i poginulim braniocima na području Kantona Sarajevo. Tu su i standardne aktivnosti uređenje šehidskih mezarja na području KS, unapređenje postojećih kapaciteta rad i djelovanje spomeničkog kompleksa Tunel D-B,  nastojimo da u velikoj mjeri pomognemo u očuvanju i sjećanja na najteži period BiH“ kazao je.

Ovogodišnja 23. Manifestacija  “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023“ traje 60 dana i ono što je značajno za ovu manifestaciju za razliku od prethodnih godina jeste da imamo brojne aktivnosti i izvan Kantona Sarajevo.

 „Ove godine manifestacija će djelovati na prostoru cijele BiH jer želimo istaknuti da se u svakom predjelu BiH branila i odbranila. Ovogodišnja manifestacija nakon 23. godine je izašla izvan okvira entiteta FBiH i mi smo do sad proveli već dvije aktivnosti na području entiteta Republike Srpske. Prva jeste bila izlodžba heroju Adilu Bešiću u Prijedoru. Sinoć je u Žepi bila druga aktivnost gdje smo imali premijeru filma Avde Huseinovića „Lice iz BiH“. Treća će biti predstava u Janji ona je planirana za nedjelju 30. augusta. Brojnim ovakvim aktivnostima nastojimo uspostavljati saradnju sa partnerima izvan Kantona Sarajevo. Samo zajedničkim snagama i aktivnostima na terenu u cijeloj BiH možemo danas da govorimo o odbrani Bosne i Hercegovine i obilježimo svaki njen toponim odbrane jer je to ključno što ćemo prenositi budućim generacijama. Njegovanje kulture sjećanja i njen značaj se ogledaju u tome da budućim generacijama kroz adekvatne činjenično utvrđene sadržaje i činjenice i aktivnosti kreiramo ambijent da nauče historiju i da kao društvo probamo da sazrijemo s ciljem da se nikada, nikom i nigdje ne ponovi ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini,“, kazao je Kulanić.

JU “Fond Memorijala KS” ponosni je pokrovitelj takmičenja u Minecraftu pod nazivom “Gradimo tunel spasa”, koje je organizuje Udruženje Centar za razvoj i promociju novih tehnologija i esporta Arena. Ova inicijativa pruža priliku mladima da pokažu svoje kreativne vještine i ujedno se približe historiji jednog od najznačajnijih spomenika u Bosni i Hercegovini – Tunela spasa.

U sklopu obilježavanja Dana Fonda Memorijala organizuje takmičenje za izbor najbolje fotografije na temu: “BOSNA I HERCEGOVINA – IZDRŽLJIVOST I NADAHNUĆE“. Tema takmičenja fokusirana je na državu Bosnu i Hercegovinu, njenu izdržljivost i nadahnuće za preporodom.  Više o takmičenjima na www.fondmemorijala.ba.

Cilj  dvomjesečne 23. manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023“ jeste podizanje nivoa svijesti o važnosti države, jačanju osjećaja patriotizma, kao i educiranje mlađih naraštaja o čuvanju i očuvanju identiteta i neraskidive veze sa domovinom.

U organizaciji manifestacije pored JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ učestvuju: Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Udruženje Pripadnice Armije 1992-1995., Udruženje “1. Slavna-Viteška brigada” Sarajevo, MESS- Internacionalni teatarski festival, Udruženje Veterana Krajn 1992-95 Prijedor, Udruženje građana Ratnih vojnih invalida “Mostar-Jugoistok”, Centar za kulturu Travnik, Centar za kulturu Goražde, Zavičajni muzej Visoko, Udruženja boraca, Brčko distrikta 1992-95, Udruženje ‘‘Grom u njedrima Igmana’’, Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici, Fond IKRE, Udruženje “Reis Džemaludin Čaušević“, Udruženje demobilisanih boraca ARBiH 1992-95 Brčko Distrikta i BZK ‘‘Preporod Brčko’’.

Kao i ranijih godina, u organizaciji manifestacije učestvuju Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Fond Memorijala KS, kantonalna ministarstva za pitanja boraca, te institucije i udruženja koji su i ranije bili uključeni u organiziranje programskih sadržaja.

 

Povezane objave

Back to top button