ILIJAŠINTERVJU

Intervju sa direktorom JU KSC i Radio Ilijaš Nerminom Hodžićem: U 2023. godini bogati kulturni i sportski sadržaji u Ilijašu

Općinsko vijeće Ilijaš na martovskoj redovnoj sjednici usvojilo je Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove „Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš“, te dalo saglasnost na Plan rada ove Ustanove za 2023. godinu.

Tim povodom u našem programu ugostili smo direktora Ustanove Nermina Hodžića, koji je napravio osvrt na projekte i aktivnosti u 2022. godini, te najavio planove za ovu godinu.

– U 2022. godini JU KSC i Radio Ilijaš imali smo nekoliko kapitalnih projekata, naša uloga u tome, rekao bih, bila je sporedna. Općina Ilijaš je najvećim dijelom finansirala i provela projekat energetske efikasnosti sportske dvorane Ilijaš, od tenderske procedure do izvođačke implementacije u potpunosti. Projektnu dokumentacija za taj projekat je Ustanova uradila prije nekih pet godina. Taj projekat je konačno došao na red, zahvaljujući Općini Ilijaš i Službi za drušvene djelatnosti  koja je bdjela nad njegovom realizacijom. Dobili smo na sportskoj dvorani novu fasadu sa izolacijom, vanjsku stolariju, novi krov i poboljšali ambijent u kojem korisnici realiziraju aktivnosti. Taj projekat je uzrokovao da dvorana nije radila četiri mjeseca prošle godine i želim se zahvaliti na strpljenju klubovima i korisnicima i nadam se da su sada zadovoljni uvjetima u dvorani, naveo je Hodžić.

Dalje naglašava da je u 2022. godini došlo do finansijske stabilizacije u Ustanovi zahvaljujući podršci Općine Ilijaš i Općinskog vijeća Ilijaš, jer su rebalansom budžeta obezbjeđena sredstva za podmirenje prispjelih i zaostalih dugovanja.

U segmentu kulture u 2022. godini realizirani su brojni zanimljivi i kvalitativno zadovoljavajući sadržaji, naročito tokom tradicionalne Manifestacije „Ilijaški dani“, ali posebno je važan projekat digitalizacije ilijaške kino dvorane.

Aplikacijom na javni poziv Fondacije za kinematografiju koja je na federalnom nivou prijavili smo se za digitalizaciju i modernizaciju kino sale u Ilijašu i prihvaćena je aplikacija, sa 13 drugih sličnih sala u FBiH i zato je bila neophodna podrška Općine Ilijaš koja će dijelom sufinansirati projekat. Projekat je vrijednosti 186 000 KM i Fondacija je provela tendersku proceduru i izabran je izvođač radova. Mogli bismo očekivati da do kraja šestog mjeseca imamo na raspolaganju novu opremu-digitalni kino projektor, odgovarajuće kino platno i sistem zvuka i imat ćemo priliku da vlastitom opremom organiziramo kino projekcije za naše građane, pojasnio je Hodžić.

U  prošloj godini vršena su brojna tehnička i tehnološka, kao i programska unapređenja rada Radija Ilijaš, koji je početkom 2023. godine počeo 24-satno emitovanje. U ovoj godini planirana su unapređenja svih programskih sadržaja i uvođenje noćnog govornog programa do 22 sata.

Cjelodnevno emitovanje i noćni program pravi su način da ove godine obilježimo 45. godišnjicu našega Radija. Zadovoljni smo reakcijom slušatelja, ali i naših komitenata jer smo imali povećanu potražnju naših marketinšinkih usluga kako vjernih poslovnih partnera, tako i novih privrednih subjekata iz Ilijaša, okolnih općina i Sarajeva i drago nam je da ćemo biti na usluzi svima njima, ne samo putem radijskog programa, nego i putem web i facebook stranice, ali i postavljanjem bannera u našoj sportskoj dvorani.

Ustanova je dobila na upravljanje Sportsko-rekreativni centar Banovac, odnosno Gradski stadion Ilijaš.

-To je za nas velika obaveza i odgovornost, naša je uloga da olakšamo i rasteretimo NK Ilijaš koji će se, kao  i dosad, posvetiti pažnju postizanju dobrih sportskih rezultata. Mi smo, kao što je bila obaveza, sačinili Pravilnik o načinu korištenju Centra. Ovih dana smo u proceduri potpisavanja ugovora sa NK Ilijaš i nastojat ćemo i dio koji se odnosi na poslovne prostorije kroz javni poziv staviti u funkciju. Po potencijalu i kapacitetima ovaj kompleks je ono na što Ilijaš može biti ponosan i nadam se da ćemo ovaj potencijal znati cijeniti i koristiti. Ulazimo ovih dana u posao godišnjeg servisiranja travnjaka, terena neophodnog za nesmetano odigravanje utakmica. Općina Ilijaš nastavlja sa realizacijom kapitalnih investicija, veliki pomoćni teren sa atletskom stazom je u završnoj fazi, imat ćemo za nekoliko mjeseci vještačku travu. Mi ćemo biti na usluzi i pružiti podršku svim sportskim klubovima i građanima koji će usluge stadiona koristiti, naveo je Hodžić.

Organizirani koncert Amire Medunjanin povodom Dana Općine i Dana nezavisnosti BiH izazvao je oduševljenje građana, ali i očekivanja sličnih velikih kulturnih događaja u organizaciji Ustanove.

Direktor Hodžić obećava da će kulturnih događaja biti i više i da će biti kvalitetniji, što će, nada se, dovesti do življeg i dinamičnijeg života u Ilijašu. Već u aprilu bit će organizirano Bajramsko veče uz bogat muzičko-zabavni program. Poslije ramazana Biblioteka Ilijaš će posjetiti sve područne škole, omogućiti upis najmlađima i predstaviti knjižni fond. U 2023. godini očekuje nas ponovo Manifestacija „Ilijaški dani“, a nastojat će se da se izvrši disperzija sadržaja i njihovo održavanje prilagodi teritorijalnoj razuđenosti općine Ilijaš. U toku godine planirano je više likovnih izložbi, radionica za djecu, promocija knjiga, organizovanje tribina, projekcije filmova, odigravanje predstava, organizacija koncerata. Na kraju godine, u zimskim mjesecima ukoliko uslovi dozvole, Ilijaš bi mogao dobiti i ledenu plohu.

Povezane objave

Back to top button