Intervju sa Merimom Osmanović: Ilijaš prije 26 godina i danas

Povodom obilježavanja Dana reintegracije općine Ilijaš i 26 godina povratka naših građana iz izgnanstva u svoj grad, prisjećamo se tog četvrtka 29. februara 1996. godine sa onima koji su prvi tada ušli u grad. Među njima je i Merima Osmanović, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Općine Ilijaš.

Na početku podsjeća da je Općina Ilijaš bila smještena u općini Breza za vrijeme rata.

Bila je to malobrojna administracija, čiji je glavni zadatak bio da u skladu sa veoma ograničenim mogućnostima pruži pomoć izbjeglom stanovništvu, koje je iz Ilijaša protjerano i sada boravilo na području Breze, Kaknja, Visokog i Vareša. Imali smo sve vrijeme i određen broj slobodnih teritorija i koliko smo mogli vodili smo računa o našim borcima, kazala je Osmanović.

Nakon teških ratnih godina, Ilijašani su dočekali sanjani trenutak povratka u svoj grad, nekoliko stotina njih su borbu za njegovu slobodu platili životima i dijelovima svojih tijela.

Sudbina je htjela da ta 1996. godina bude prestupna i bio je 29. februar. Bila je to mala povorka od nekoliko automobila, koja je ušla u Ilijaš iz pravca Breze u pratnji međunarodnih snaga IFOR-a kako su se tada zvali. Taj dan bio je prohladan i siv. U Ilijašu su nas dočekali predstavnici Kantona Sarajevo, jer je Ilijaš prije rata pripadao Sarajevu kao jedna od 10 općina. Postavljene su table na zgradu policije i zgradu Općine i tako reintegrisali u KS u Federaciji Bosne i Hercegovine. Po dolasku u Ilijaš zatekli smo polupust grad, sa malim brojem stanovnika, bilo je prohladno i meni se činilo kao da je vrijeme stalo i ništa se ne dešava. Taj dan gorjela je zgrada Direkcije Željezare, zgrada Drušvenih prostorija gdje se danas nalazi policija, neki stanovi. Kada smo ušli u zgradu Općine, zatekli smo nered, razbacanu dokumentaciju. Knjige matične evidencije bile su odnesene na Pale i trajao je taj proces dugo dok ih nismo ponovo vratili u Općinu Ilijaš, prisjetila se Osmanović.

Privreda u tim prvim poslijeratnim godinama nije postojala, mašine iz Željezare i Intal Bosne su odnesene, bilo je teško stanje. Prvi koraci koji su bili poduzeti je pomoć stanovništvu koje je željno pohrlilo u svoj grad nakon teških godina izgnanstva. Bilo je malo stambenih objekata uslovnih za stanovanje, a mnogim povratnicima kuće su bile do temelja srušene i smještaj je trebalo obezbjediti.

S obzirom na to da je bilo sve manje humanitarne pomoći, a zapošljavanje nije bilo moguće, stanovništvo se okreće poljoprivrednoj proizvodnji kako bi osigurali hranu za sebe i svoje porodice.

Općina dijeli sjemenski materijal, počinje obnova stočnog fonda, podijeljeno je u tom periodu oko 1000 visoko steonih junica, zahvaljujući kreditnim sredstvima  izvršena je nabavka traktora i motokultivatora. Počinje obnova kuća, što je trajalo određeni niz godina u zavisnosti od pristizanja donacija. Nakon povratka u Ilijaš, pristižu i prognani stanovnici većinom iz istočne Bosne, kojima smo nastojali pružiti pomoć jer smo do jučer i sami bili u toj situaciji.

Mnogo se tokom godina ulaže u obnovu i izgradnju prvenstveno saobraćajne infrastrukture, obnovu stambenog fonda, izgradnju vodovodnih i kanalizacionih mreža, obnovu vjerskih, kulturnih i obrazovnih objekata, te se polahko stvaraju uslovi i za početak privrednih aktivnosti. Gradi se pješačka zona, fiskulturne sale, tržnica, obdaništa, nove stambene jedinice.

Uspješno su urađeni mnogobrojni projekti koji su za cilj imali poboljšanje općih uslova života. Imamo i novu Industrijsku zonu Luke od prije 10 godina uz postojeće IZ Željezara i IZ Bosna. One su potpuno opremljenje i funkcionalne, međusobno saobraćajno povezane modernom saobraćajnicom, izgradnjom mosta preko rijeke Misoče i tu se u modernim halama odvijaju privredne djelatnosti i naši građani, ali i građani iz sussjednih općina pronalaze posao. Mi već razmišljamo o lokacijama za novu industrijsku zonu, kazala je Osmanović.

Osmanović je čestitavši Dan općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH svim građanima poželjela puno zdravlja i da nastave dalje raditi i graditi Ilijaš, da Ilijaš učine  mjestom ugodnog življenja, te da svi  zajedničkim snagama daju doprinos tom cilju.

Prethodni članakIzložba “Diplomatski put Alije Izetbegovića” sutra u 10 sati u Biznis centru Ilijaš
Naredni članakSjećanje na povratak u Ilijaš: Razgovor sa Nijazom Spahićem