INTERVJUVIJESTI

Intervju sa porodicom hafiza Aganhodžić: Širimo pozitivnu energiju, ljubav i dobrotu i poslije bajrama

Porodica hafiza Aganhodžić, supružnici Nijaz i Adisa i njihov sin Madžid bili su gosti Bajramskog programa Radija Ilijaš, te podijelili svoje misli, poruke o hifzu, važnosti porodice i porodične podrške, kao i o Kurban bajramu koji je velika inspiracija u smislu pouka Hadža, kurbana-žrtve, kazivanja o Ibrahimu a.s. i povjerenja i predanosti Bogu.

Madžid Aganhodžić, tada učenik drugog razreda Medrese “Osman-ef. Redžović, stekao je u martu ove godine titulu hafiza Kur'ana.

Hafiz Madžid je počeo učiti hifz pred svojim roditeljima, a zvanični muhaffiz mu je bio doc.dr. Safet Husejnović.

Najmlađi hafiz Aganhodžić za Radio Ilijaš kaže da se želja za hifzom javila već rano kada su ga roditelji vodili na svoja preslušavanja pred Komisijom za hifz.

Od samih dana kada su mama i babo polagali hifz, vodili su me sa sobom i iako sam bio dijete nisam bio svjestan šta se zapravo dešava, ali vidio sam da je to nešto veliko, svidjelo mi se i bilo zanimljivo i tada sam počeo razmišljati o hifzu. Vidio sam da je roditeljima drago i kasnije kroz mekteb i takmičenja hifza, posebno u Tešnju, vidio sam da mi to zapravo ide i vidio sam sebe kao hafiza. Bez podrške roditelja ne bi bilo toliko lahko postići i samo njima mogu zahvaliti što je tako brzo sve postignuto, prisjetio se Madžid hafiskih početaka.

Madžid naglašava da je imao vremena za sve i za igru i za druženje, ako se sve dobro isplanira, tako da se njegovo odrastanje ne razlikuje puno od odrastanja njegovih vršnjaka, osim kako kaže, njegove velike želje za učenjem, što danas nedostaje mladima.

Hafiza Adisa govori o ponosu roditelja zbog uspjeha djeteta.

 -Jedino čemu se insan više raduje, u odnosu na vlastiti uspjeh, jeste uspjeh djeteta. Kada smo mi bili na tom putu hifza, nosili smo slatki teret, imali želje, postali smo hafizi u 38. godini i znali smo za svoje odgovornosti, ustrajnost i pridržavanje plana i koliko smo samostalni i samosvjesni i koliko se možemo kontrolirati. To je posebno očekivati za dijete, da ima toliko strpljenja, discipline, jer hifz je proces koji traje godinama. Do osam sati je pred polaganje pred Komisijom hafiz Madžid radio, ponavljao,iako je vrlo lahko učio napamet u odnosu na mene i njemu je Allah dao potencijal, izuzetno pamćenje, inteligencije. Kad je dijete u pitanju onda je veća briga i može popustiti pod svakodnevnim pritiskom i zato su emocije jače na kraju puta i veća radost i zadovoljstvo je bilo nego kad sam ja položila hifz, kazala je hafiza.

Hafiz Nijaz podsjeća na kur'anski ajet naglasio je važnost ispunjavanja obaveza prije očekivanja nagrade.

Profesor Džemal Salispahić često citira ajet Stvorili smo čovjeka da se stalno trudi. Kurban bajram iz naše perspektive je ono što treba da bude filozofija naših života. Mi, kao narod, često gledamo na dobit, privilegije, prava, a često zaboravljamo na naše obaveze, hakove koje trebamo ispuniti prije ispunjavanja naših prava. Kad govorimo o Kurban bajramu moramo spomenuti Ibrahima a.s. koji je bio spreman da žrtvuje najmilije- svog sina Ismaila. Onog momenta kada je učinio taj korak, Allah dž.š. je poslao Ibrahimu satisfakciju i kurban koji je došao sa nebesa. Obično ljudi vide samo dio sreće, kada je hafiska dova i svečanost, emocije, suze i radost a puno duže traje put i proces je težak a to niko ne vidi. Mi smo se u porodici vodili jednom mišlju iz knjige Sedam navika uspješnih porodica Stephen R. Coveya a to je da ćemo na kraju života samo žaliti što nismo više vremena provodili sa onima koje najviše volimo. Prvo trebamo razmišljati o ispunjenju svojih obaveza bez razmišljanja kada će nam se to vratiti, a Allah će dati da se vrati kad je to nama najpotrebnije a ne kad mi želimo.

Čovjek je stvoren da bude namjesnik na Zemlji, da ispunjava svoje obaveze, a žene imaju posebnu ulogu u tome.

Lijepo nam je kao ženama čuti tri puta majka, jednom otac, osjećamo se vrijednije, ali to znači i tri puta veća odgovornost i žrtva spram obaveza i odgovornost kad je u pitanju odgoj, obrazovanje, očuvanje mira, stabilnosti, harmonije u porodici, kao i naš poslovni angažman. Žena čini polovinu populacije, a drugu dio odgaja što dovoljno govori o odgovornosti i žrtvi a nas je Allah stvorio za sve te uloge, dao nam vrijednosti, emocije i osobine da sve te uloge balansiramo i damo svijetu i ispunimo emanet čovjekovog namjesništva na Zemlji, osvrnula se hafiza Adisa na posebnu ulogu žene.

Bajramska poruka porodice Aganhodžić: I poslije bajrama trebamo širiti pozitivnu energiju, dijeliti ljepotu i dobrotu sa ljudima koje volimo, nastaviti obilaske, druženja, sohbete, jer ako imamo ljubav i poštovanje sve nedaće, neimaštinu, brige, tuge lakše ćemo podnijeti. Budimo sa onima koje volimo, dočekujmo jedni druge s osmijehom, ne opterećujmo se onim što ne možemo promijeniti, nastojmo se obrazovati i mijenjati sebe na bolje, učimo Kur'an, činimo ibadete i ispunjavajmo svoje obaveze.

Povezane objave

Back to top button