Intervju sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Ilijaš i članom Glavnog odbora SDP-a Damirom Filipovićem

damir2S obzirom na to da je SDP nakon izbora imao Treći Vanredni Kongres obavili smo intervju sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Ilijaš i članom Glavnog odbora SDP BiH, Damirom Filipovićem.

Da li SDP sada stvara neki novi brend ili će nastaviti starim stazama?

Damir Filipović: SDP je politička partija definisana na jasnim principima, sa jakim temeljima. Kao i svaka druga opcija i SDP ima padove i uspone koji su obično djelo ljudskog faktora. Na Trećem Vanrednom Kongresu je postavljen jasan pravac kretanja SDP do redovnog Kongresa, a to je prvenstveno demokratizacija unutar partije, vraćanje partije njenim članovima i izjednačavanje svih prava i obaveza za sve njene članove, bez izuzetka. SDP sada konsolduje redove, čisti i filtrira, u ovom momentu će se vidjeti ko je bio član srcem, a ko je tražio samo interes. Kada u brak ulazite zaklinjete se na vjernost u dobru i zlu. Mislim da je dovoljna jedna partija za jedan život!

S obzirom na to da pripadate mladima, da li je SDP prilika za mlade i šta mladi znače SDP-u?

Damir Filipović: SDP sada daje priliku svakom pojedincu, svakom članu koji je izvršio reevidenciju i ostale obaveze. A prirodno je da dolazi do smijene generacija, pa samim tim mladima se otvara veći prostor za rad i djelovanje, te pozicioniranje unutar organa na osnovu njihovog zalaganja i rada. Projekat „Jedan član – jedan glas“ je prvenstveno prilika za mlade, jer ipak su mladi ti koji su najprepoznatljiviji u javnosti i koji su glavni stub SDP-a, što se dokazalo više puta. Mladi su pokretačka snaga SDP-a, inovativni, željni rada i dokazivanja i samo ono, naravno uz životno iskustvo starijih drugova mogu osnažiti partiju i vratiti joj sjaj! Mislim da se sada glas mladih više čuje nego prije.

Da li će projekat „Jedan član- jedan glas“ donijeti promjene u SDP-u?

Damir Filipović: Kako da ne, po prvi put će svi reevidentirani članovi moći birati predsjednika SDP-a na svim nivoima organizovanja. SDP i ima za cilj promjene, zato se i radi na demokratizaciji, sprovedbi projekta „Jedan član – jedna glas“. Samo uvođenje ovog principa pokazuje zrelost unutar organizacije i želju za promjenama koje su neminovne ako mislimo jačati partiju i vratiti joj sjaj koji zaslužuje!

Koji su naredni koraci SDP-a i šta to tačno znači za mlade SDP-a?   
Damir Filipović: Prvi korak odnosi se na izbore rukovodstva Foruma mladih koji su zakazani za 9. maj, kao simbol pobjede nad fašizmom, Dan planete i Dana zlatnih ljiljana. Kao što sam već naveo da su mladi glavni stub SDP-a, od izbora rukovodstva će zavisiti u kojem pravcu će se kretati i sam SDP. Potom nam dolaze izbori za predsjednike općinskih, kantonalnih i regionalnih oblika organizovanja gdje će se dati prilika članovima da se biraju i budu birani. Za mlade to prvenstveno znači, da trebaju uzeti kormilo u svoje ruke!

Završena je reevidencija članova, da li ste zadovoljni rezultatom reevidencije i šta možemo očekivati u narednom periodu od SDP-a?
Damir Filipović: Naravno da sam zadovoljan, prvenstveno što je veliki broj mladih ljudi izvršio reevidenciju. To nam i daje poticaj za rad. Od SDP-a možete očekivati da će se vratiti jači nego ikada i da će ponovo biti vodeća partija u na političkoj sceni.
Intervju u potpunosti prenesen sa portala : www.sutra.ba

Prethodni članakPorodice nestalih podsjećaju -55 nestalih sa područja općine Ilijaš a i dalje nema optuženih
Naredni članakMeđunarodni dan spomenika obilježen u ilijaškom Dubrovniku i Nekropoli stećaka Kopošići