ILIJAŠVIJESTI

Intervju sa župnikom Zdenkom Spajićem- Najvažnija poruka Uskrsa je da se zlo pobjeđuje opraštanjem i ljubavlju

U katoličkim i pravoslavnim crkvama i domovima širom BiH danas se obilježava  Uskrs/Vaskrs, praznik koji simbolizira uskrsnuće Isusa Hrista i njegovu pobjedu nad smrću i grijehom i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere. Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, praznično spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio uskrsnih običaja.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu. Na sam Uskrs tradicionalno se jede šunka, često domaći hljeb, te kolači. Hrana se prije proslave odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni ručak i slavlje.

Djeca se za Uskrs igraju igrama u koje su uključene bojena jaja poput: tuckanja jajima, gađanja jaja kovanicama, traženja sakrivenih jaja po kući ili u travi izvan kuće.

Povodom Uskrsa posjetili smo župnu crkvu i Ilijašu i o porukama Uskrsa razgovarali sa župnikom velečasnim Zdenkom Spajićem.

-Važnost uskrsnuća je za nas što je Krist pobjedio grijeh i smrt. Smrt je ušla u čovjekovu povijest kao posljedica grijeha. Bog je stvorio čovjeka da živi s Njime, ali  zbog čovjekove oholosti budući da je podlegao zamkama Sotone, smrt je ušla u čovjekovu povijest i postala zakonitost čovjekove naravi. U Kristu slavimo Božiju odluku da on postane jedan od nas, da propati i da kroz muku i smrt pobjedi i ustane na novi život. To slavimo i i u očekivanju našeg vlastitog uskrsnuća, da ćemo poslije smrti biti proživljeni u vječni život, kaže za Radio Ilijaš župnik profesor velečasni Zdenko Spajić.

Proslava je propraćena mnogim običajima, od kojih je najpoznatiji bojenje jaja jer simbolizira život, malo pile probija ljusku i izlazi na život i kod katolika je običaj da se blagosilja uskrsno jelo koje obitelj blaguje na Uskrs. Uskrs je veseo obiteljski blagdan, svi organizuju  lov na pisanice i igraju se igre natjecanja čije jaje je tvrđe.

Posebna poruka Isusove muke, opraštanja mučiteljima aktuelna je cijelu povijest jer se zlo jedino može pobijediti žrtvovanjem samog sebe, ljubavlju i opraštanjem.

Zlo se pobjeđuje samo opraštanjem. Ako ćemo upustiti se u opasni krug ispravljanja nepravde, možemo upasti u zamku da i sami učinimo nepravdu. Koliko god to izgledalo kao slabost i poniznost, jer svi pokušavaju nametnuti sliku moći i uspješnosti, ipak je praštanje jedini efikasan način za život. Kod nas je to aktualno i danas i 20 godina poslije rata, bez spremnosti da oprostimo i sebe dijelom žrtvujemo neće biti napretka ni za koga od nas, važno je dakle prihvatiti tu istinu. Uzmimo primjer Sirije i igru velikih politika, uvijek pati mali čovjek i djeca, dok se moćnici igraju ljudskim sudbinama,  kaže velečasni Spajić.

Profesor velečasni Spajić naglašava da ima izuzetnu saradnju sa Općinom Ilijaš i načelnikom Akifom Fazlićem i nada se da će vjerski život biti normalno nastavljen.

Iako mala zajednica katolika u Ilijašu, vjernici se okupe i proslave Uskrs jer je to unutarnji doživljaj, praznik obitelji, svi nastoje u sebi spoznati muku i patnju Isusovu i radovati se Uskrsnuću. To je za vjernike i način kako da osmisle vlastita iskušenja i patnje i poslije njih nadu u novi život.

Povezane objave

Back to top button