BIHVIJESTI

Inženjerska komora FBiH: Uključimo tehnologije u sprječavanju nasilja nad ženama

Inženjerska komora Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno Matična sekcija EAT (elektronika, automatika i telekomunikacije) inženjera skrenula je pažnju da se u prevenciju nasilja nad ženama od bračnog ili izvanbračnog partnera hitno uvedu i moderna tehnološka rješenja.

“Nadležnim osobama i odgovornim institucijama i službama skrećemo pažnju na prenosive uzbunjivače u obliku sata, narukvice ili privjeska, gdje se pritiskom na dugme šalje obavijest policiji da je štićena osoba tj. žena ugrožena, uređaj pored imena osobe koja je ugrožena šalje tačne GPS podatke i adresu gdje se ugrožena osoba nalazi”, navode iz ove komore.

Smatraju da je veoma važno da se šalje tihi alarm da se potencijalni ubica nalazi u nedozvoljenoj blizini, jer opcija u kojoj potencijalna žrtva poziva 122 objašnjava ko je i gdje se nalazi, često dugo traje i ne daje rješenje jer potencijalni ubica može žrtvu spriječiti i onda biti još agresivniji.

“Tih alarm daje vjeru žrtvi da će pomoć doći i sve što treba da uradi je da izdrži neko vrijeme a potencijalni ubica ne zna da pomoć stiže na tačnu adresu ili lokaciju u parku”, ističu.

Da bi ovakav sistem radio, dodaju iz Komore, potrebna je minimalna intervencija na informacijsko komunikacijskim sistemima policije.

Iz Inženjerske komore FBiH navode da su spremni izraditi idejno-tehničko rješenje koje će podrazumijevati da ostale odgovorne institucije treba da odrede u kojim slučajevima ugrožena osoba dobija prenosivi elektronski uzbunjivač i dogovaraju njegovu upotrebu.

Inženjerska komora FBiH najavila je i održavanje radionice na kojoj će biti predstavljeno idejno-tehničko rješenje bazirano na EAT tehnologijama.

(BHRT)

Povezane objave

Back to top button