Isplata uvećanih junskih penzija u FBiH počinje 05. jula

Sve je spremno za isplatu junskih penzija u Federaciji BiH, uvećanih za 3,5 posto, izuzev najviših penzija ostvarenih po zakonu, a shodno Odluci o vanrednom usklađivanju penzija, potvrđeno je iz Federalnog zavoda PIO/MIO FBiH. Isplata će početi u utorak 05. jula, a ovim povećanjem najniža penzija iznosit će  424,40 KM, dok će prosječna iznositi 545 KM.

Osim toga, Predstavnički dom Federalnog parlamenta jučer je većinom glasova podržao prijedlog da najniže penzije u Federaciji BiH budu povećane minimalno pet posto.

Ovom povećanju penzija može se nadati oko 220.000 penzionera  na prostoru FBiH, koji i primaju najnižu penziju, ali tek u septembru, jer ovaj prijedlog povećanja najniže penzije treba još potvrditi i Dom naroda Federalnog parlamenta, što je u velikom postotku i izvjesno, a ukoliko bude usvojen, najniža penzija u FBiH iznosila bi tada oko 450 KM“, potvrdio nam je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

“Uz ovo, mi u Savezu tokom jeseni, možda u oktobru, očekujemo i jednokratnu pomoć za penzionere na prostoru FBiH, ali ne znamo u kojoj visini bi trebala biti, jer to je još nepotvrđena vijest, ali 90 posto vjerujemo da će tokom jeseni biti isplaćena i jednokratna pomoć“, napominje Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK. (V. J.)

Zenicainfo.ba

Prethodni članakSutra otvaranje magistralne ceste Neum – Stolac
Naredni članakOtvorena juniorska balkanska matematička olimpijada u Sarajevu