Ispraćena još jedna generacija maturanata SŠC „Nedžad Ibrišimović“

Na Trgu Alije Izetbegović u Ilijašu Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“  upriličio je svečani ispraćaj 26. generacije maturanata. Ove godine ispraćeno je 108 maturanata i maturantica, svečanim defileom obilježili su kraj srednjoškolskog obrazovanja, ali i početak neke nove životne etape. Od ovog ukupnog broja, četvero je onih čiji je uspjeh tokom srednjoškolskog obrazovanja bio 5,00 i koji su imali primjerno vladanje.

Svečani program i uručivanje diploma počeo je u 18:30, a diplome i prigodne nagrade učenicama i učenicima uručila je pomoćnica direktora Nirheta Rahić. Nagrađeni učenici i učenice su Begić Fadila, Džafo Ensar, Jusupović Muhamed i Muratović Emina. Na početku programa prisutnima se obratio učenik Ensar Džafo, te istakao da je ovo generacija koja nije na tipičan način prošla svoje školovanje, te da su trećinu svog školovanja proveli iza ekrana.

Emina Muratović za Radio Ilijaš govorila je kako je to izgledao njezino školovanje tokom ove četiri godine, te šta planira upisati.

„Ono čega ću se sjećati jesu prijatelji koje sam stekla i to je nešto što ću zauvijek pamtiti. Također, tu je korona koja nam je ukrala dvije godine našeg školovanja. Profesori su bilo stvarno odlični, a neki su nam toliko bliski da su nam kao prijatelji. Planovi za dalje, najvjerovatnije da ću upisati Farmaceutski fakultet“ kazala je Emina.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti, Aida Krhan istakla je da je ovo jedna izvanredna generacija.

„Večeras ispraćamo 108 maturanata i maturantica raspoređeni u pet odjeljenja, prethodno četiri ili tri godine zavisno od zanimanja pohađalo je našu školu. Radi se o informatičkoj gimnaziji, o prirodnom izbornom području, tu su i mašinski tehničari, kombinacija frizera i trgovaca, CNC operateri i zavarivači. Od tih pet odjeljenja imala sam zadovoljstvo da predajem u tri odjeljenja. Mislim da je ovo generacija koja je više ponudila nama, nego što smo mi njoj. Bili su izvrsni učenici po ponašanju, jedna grupa učenika i učenica iz IV-b odjeljenja je toliko nesebično  učestvovali u svim aktivnostima, veoma je izražena kod njih empatija, spremnost da pomognu, da volonterski učestvuju u raznim akcijama. Iza nas je još jedna sjajna generacija mladih ljudi“rekla je Krhan.

U ime načelnika Općine Ilijaš govorila je Enisa Mešetović, stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor.

„Veliko nam je zadovoljstvo da smo večeras ovdje i da ispraćamo još jednu generaciju maturanata SŠC“Nedžad Ibrišimović“. U svoj lično ime i u ime općinskog načelnika Akifa Fazlića zaista od srca čestitamo svim maturantima i maturanticima, profesorima, a posebno njihovim roditeljima koji su zasigurno jedni od najzaslužniji za njihov uspjeh. Želimo im da budu uspješni u budućnosti, da budu pošteni i ono najvažnije da budu najbolji ambasadori naše općine kao što su i do sada bili“ poručila je Mešetović.

Razrednici ove generacije bili su: Dijana Novosel, Mirzeta Kašić-Lelo, Ibrahim Salčinović, Ermira Nuhodžić i Dženana Silajdžić. Također, zahvala ide Kozmetičkom salonu “Princess” koji je poklonio dva kozmetička tretmana za jednu maturanticu, i Frizerskom i kozmetičkom salonu “Ogledalce” iz Sarajeva na frizurama i šminkanju za dvije maturantice.

Konferansu je pripremila prof. Aida Krhan, program su vodile učenice gimnazije Emina Pušina i Amna Opačin. Učenici, profesori škole, te uposlenici škole učenjem Fatihe sjetili su se nedavno preminulog prof. Neđajeta Selmanovića, te tragično stradalog učenika Belmina Ramića koji pripada upravo ovoj generaciji maturanata.

Maturantima čestitamo i želimo im sretan i uspješan put do zaposlenja ili upisa na željene fakultete.

 

 

Prethodni članakBingo otvorio novi hipermarket u Čeliću
Naredni članakGodišnjice smrti: Davorin Popović i Adi Lukovac