Na posljednoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš usvoje je Odluka  o novčanim podrškama u  poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu.

Iz Budžeta Općine Ilijaš izdvojeno je 340.000,00 KM za podršku poljoprivrednim proizvođačima. Ova stavka uvećana je za 70.000,00 KM u odnosu na prošlogodišnju koja je prvobitno iznosila 270.000,00 KM,a koja je u toku godine rebalansirana na 440.000,00 KM od čega na ime sredstava iz Budžeta Općine Ilijaš u iznosu od 365.000,00 KM, a od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 75.000,00 KM. Sredstva iz Budžeta Općine Ilijaš utrošena su za sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i opreme, sufinansiranje proljetne i jesenje sjetve i za redovni podsticaj u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Sredstva od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva utrošena su za sufinansiranje proljetne i jesenje sjetve.

Poljoprivredni proizvođači općine Ilijaš čine 70% od ukupne proizvodnje u Kantonu Sarajevo.  Ilijaš je među prve tri općine u Federaciji BiH po visini izdvajanja novčanih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju.

Ovom Odlukom se uređuje sistem novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji  na području općine  Ilijaš  za 2021. godinu.

Općinska služba  će putem web stranice i javnog oglasa, obavjestiti poljoprivrednike o podrškama , mjerama,  načinu  i kriterijima koji moraju biti zadovoljeni.

Share.

Comments are closed.