VIJESTI

Iz Fonda Gazi Husrev-beg uručeno 270 stipendija u vrijednosti 135.000 eura

Fond Gazi Husrev-beg Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj podijelio je 270 stipendija za učenike i studente u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, što je najveći broj podijeljenih stipendija u 20 godina postojanja akcije “Stipendije za učenike i studente u Bosni i Hercegovini i Sandžaku”.

Svečanost dodjele stipendija ukupne vrijednosti od 135.000 eura održana je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevo, posebno za studente i učenike.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je prisustvovao podjeli stipendija za studente te je ovom prilikom naglasio da današnja podjela svjedoči o dobroti i spremnosti naših muslimana da pomažu drugima i da se natječu u dobru.

– Treba zamisliti jednostavnu situaciju. Naš musliman u tuđem svijetu vrijedno i teško radi da bi zaradio sredstva za izdržavanje sebe i svoje porodice. U tom neprekidnom lancu truda, rada i odricanja on je našao u sebi želju da iz tih sredstava izdvoji dio koji će dati da se pomogne školovanje novih naraštaja i generacija u našoj domovini – rekao je reisu-l-ulema.

Odvojiti od sebe i darivati za drugog predstavlja suštinu vjere, dodao je reisu-l-ulema Kavazović.

– Pozivam stipendiste da u svoju duboku svijest urežete ovu činjenicu i da je nikad ne zaboravite. Također vas pozivam da joj se pridružite, da marljivo radite, učite i promičete granice svojih mogućnosti – poručio je studentima reisu-l-ulema Kavazović.

Zamjenik reisu-l-uleme Enes-ef. Ljevaković je prisustvovao podjeli stipendija učenicima i naglasio je da je izuzetno važno podržati mlade u nastojanju da se kvalitetno obrazuju i steknu znanja.

– Čestitamo Fondu na impozantnim rezultatima, ovo je jedan od naših najvažnijih i najuspješnijih fondova za stipendiranje učenika i studenata. Želimo ukazati i na činjenicu da ovaj fond nosi naziv po Gazi Husrev-begu, a mi upravo ovih dana imamo manifestaciju kojom se sjećamo njegovih hajrata, tako i ovaj fond nastavlja tradiciju pomaganja – kazao je Enes-ef. Ljevaković.

Stipendije i pomoć se dodjeljuju studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, naveo je Jasmin Dervić, član Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ).

– Važno je naglasiti iskren nijet koji postoji od samog osnivanja Fonda, a kako bismo izašli u susret našim ljudima, našoj omladini i pomogli, iako to nije u potpunosti pomaganje, ali mi činimo onoliko koliko je u našoj moći – rekao je Dervić.

Sabrija-ef. Hadžiabdić, imam jednog od njemačkih džemata, je rekao da su mladima donijeli ne poklon, nego pozajmicu, a da će mladi to vratiti svojim uspjesima i diplomama.

– Želimo da sutra budu akademici, profesori, alimi, ali najvažnije – imanlije, te da će se sjetiti svojih donatora. Mi ćemo, uz Božiju pomoć, nastaviti sa ovom našom lijepom pričom – rekao je on.

Almedina Hrnjić, studentica žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Tuzli, jedna od dobitnica stipendije, zahvalila je stipenditorima.

– Zaista mi znači ovo puno znači. Ova stipendija nam dobro dođe, posebno što smo je dobili pred sam upis, pa ću je tako iskoristiti za plaćanje školarine za ovu školsku godinu – rekla je ona.

Zerisa Pleh, učenica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, je izjavila da će joj ova stipendija pomoći na putu školovanja.

– Ova stipendija će mi zaista pomoći, kako bih se pripremila za nastavu. Drago mi je da ova stipendija ima svoj kontinuitet, a mi kao stipendisti prepoznajemo značaj i veličinu žrtve koju naši stipenditori ulažu – poručila je Zerisa.

U oktobru ove godine je 21. godišnjica postojanja Fonda “Gazi Husrev-beg” i 20. godišnjica organizirane akcije “Stipendije za učenike i studente u Bosni i Hercegovini i Sandžaku”.

Pored svih kategorija ljudi koji su trebali pomoć ovog fonda i kojim je pomognuto u skladu sa raspoloživim mogućnostima, akcija “Stipendije za učenike i studente u Bosni i Hercegovini i Sandžaku” ima dvadesetogodišnji kontinuitet, velike rezultate i podršku džemata Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, te je na kraju postala i akcija po kojoj je Fond “Gazi Husrev-beg” postao prepoznatljiv, kako kod džematlija i džemata u Njemačkoj, tako i u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.

(Rabija Arifović/Preporod.info)

Povezane objave

Back to top button