U Gradskoj džamiji Ilijaš u subotu 25. januara 2020. godine, nakon jacije namaza predavanje je održao profesor Izet ef. Čamdžić o temi “Imamo vjeru i znanje, ali nam fali ubjeđenje”. Njegove hutbe i predavanja  izuzetno su posjećene i popularne, jer britkim jezikom govori o aktuelnim problemima današnjice.

Na početku je brojnim posjetiteljima i predavaču dobrodošlicu poželio imam džemata Novi Ilijaš mr. Ejub ef. Velić.

Izet ef. Čamdžić naglasio je da njegova predavanja i hutbe nemaju nikakvog smisla ako samo ukazuju na ono što svi vjernici znaju, ali se tako ne ponašaju, te da je u teškom stanju društvo u kojem su popularne i prisutne teme korupcije, nepotizma, kocke, nepoštivanja radničkih prava, sveprisutnog egoizma i griješenja. Musliman je onaj u čijem prisustvu su sigurni vjernicii i svi  drugi ljudi. Na ovaj svijet dolazimo praznih ruku i bosih nogu i takvi ćemo ovu prolaznost i napustiti.

-Jednog su učenog i mudrog čovjeka pitali: „Šta se s nama dešava, slušamo o vjeri i znanje o njoj imamo ali se ne možemo okoristiti njime“? On odgovori: „Pet je uzroka tome; nezahvalni ste na blagodatima, ne tražite oprosta kad pogriješite, ne postupate prema onome što ste naučili, družite se s dobrim ljudima ali ne radite ono što oni rade i ne uzimate pouku iz smrti vaših najbližih“. Prvi razlog je, nezahvalnost. Biti zahvalan kako kaže imam Šibli, ne znači vidjeti blagodat već vidjeti Onog koji je daje. Takav, nezahvalan, nije spreman na žrtvu, ne želi raditi ništa bez naknade, materijalne, novčane i zato je stanje našeg društva i ummeta takvo, jer želimo sve što učinimo odmah naplatiti. Znamo, da je činjenje dobra, da je žrtva za opći uspjeh istovremeno i zahvalnost Allahu dž.š., ali to znanje ne koristimo, pa se istinski ne zahvaljujemo i društvu smo nekorisni, istaknuo je ef. Čamdžić.

Uprkos znanju, mnogi su u haramima raznim ogrezli a o obaveze se oglušili. Mi smo odgovorni za ovo vrijeme i ako mi danas ne budemo živjeli našu vjeru i primjerom svojim ne pokažemo kako se temelji vjere čuvaju, tada smo slični stablu koje ne brine za svoje sjeme, a stablo koje za sjeme ne brine jeste ogrjev. Samo trudom, radom i privrženošću dobru, doživjet ćemo da se prestanemo pitati: „Šta nam se dešava“? Postat ćemo zadovoljni svojim stanjem i sretni što smo muslimani, poručeno je na kraju predavanja.  

Share.

Comments are closed.