BIH

Izetbegović: Nisam mogao pobijediti 11 stranaka

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović priznao je večeras poraz u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon što su rezultati pokazali prednost Denisa Bećirovića, kojeg je za tu funkciju kandidiralo 11 stranaka.

Kako je kazao u obraćanju medijima u središtu stranke u Sarajevu, to su pokazali rezultati koji su do sada obrađeni iako nisu još uvijek zvanični, dodajući da je teško bilo očekivati da se nadjača 11 ujedinjenih stranaka.

Kaže da je svoj rezultat otprilike i sačuvao kao što je to bilo u prethodnim izbornim ciklusima kada se kandidirao, što znači, ističe, da oni koji su ga htjeli tada, žele ga i sada.

– Da ih je bilo devet ne bi bilo dovoljno, sam bih nadjačao devet ili deset stranaka, ali 11 je ipak bilo previše. No, kada je u pitanju SDA ona će čak, nakon ovako teških mandata, pojačati svoju poziciju – dodao je, istovremeno ocjenjujući da će SDA imati najbolji rezultat u posljednjih 20-ak godina.

SDA je, naglašava, daleko najjača stranka u BiH, ali da li će to dovesti do previranja unutar stranke tek će se vidjeti, kaže lider SDA.

Osvrnuo se i na odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice BiH Christiana Schmidta o nametanju izmjena Izbornog zakona ocjenjujući da je će takva odluka pojačati poziciju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

– Nametnuti su i mehanizmi deblokade koje smo djelomično razmotrili i to ćemo još analizirati te ćemo imati konačan stav SDA povodom toga – istaknuo je Izetbegović koji smatra da ova odluka neće usložniti formiranje vlasti nego će to olakšati, ali će definitivno dati HDZ-u stvari u ruke.

Ističe da ona nudi i mehanizme deblokade većinom one koje je SDA nudila tokom pregovora s međunarodnim dužnosnicima, ali podsjeća da je SDA tražila da se Dom naroda FBiH svede na funkciju isključivo zaštite vitalnog nacionalnog interesa, no Schmidt im tu nije izašao ususret.

Na pitanje novinara s kim SDA bi eventualno koalirala budući da je ostvarila bolje rezultate za državni parlament, Izetbegović kaže da je rano o tome razmišljati jer je u pitanju vrlo kompleksna i komplicirana stvar.

– Mislim da će njih 11 teško moći podijeliti plijen, da se tako izrazim. Mnogo je lakše i bolje raditi s jednom strankom koja će osvojiti više od 300.000 glasova i posljedično veći broj parlamentaraca. S obzirom na povećan rezultat imat ćemo više mandata i u državnom i federalnom parlamentu  – zaključio je lider SDA Bakir Izetbegović.

U Bosni i Hercegovini danas su održani Opći izbori na kojima su građani birali članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamentu Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske te kantonalnim skupštinama kao i predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske.

FENA

Povezane objave

Back to top button