Putujuća izložba Anne Frank – Historija za sadašnjost na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njene porodice sa kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu.

Izložba je ostvarena u sklopu projekta „Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today“, a implementiraju je  Mreža zapadnog Balkana skupa sa Konrad Adenauer fondacijom i Kuća Anne Frank iz Holandije. Naznačena izložba sadrži tridesetidva (32) panela o životu Anne Frank i njene porodice, te sedam (7) lokalnih panela koji govore o historiji BiH u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine. Kompletna izložba prevedena je na službene jezike u BiH. Izložba  je neprofitnog karaktera i služi isključivo u obrazovne svrhe.

Djevojčica je u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta. Rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije sa porodociom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Kada i život u Amsterdamu postane sve opasniji za Annu i njenu porodicu, oni sele u tajno sklonište gdje Anne tokom dvije godine piše svoj dnevnik. U augustu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku, a ubrzo je i otkriveno sklonište u kojem se sa porodicom sakrivala. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru. Jedini preživljeli član porodice je Otto Frank, njen otac, koji je i objavio dnevnik.

Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici vodiči, volonteri na izložbi.

Izložba Anne Frank – Historija za sadašnjost je besplatna i otvorena za javnost od 26. do 27.  februara  u prostorima Biznis centra u Ilijašu a od 28.februara do 13.marta u prostorijama Srednjoškolskog centra ,,Nedžad Ibrišimović” u Ilijašu, gdje će se održavati i organizovane grupne  posjete za srednje i osnovne škole.

Otvaranje izložbe će biti upriličeno26. februara 2020. god. u 12.00 sati u prostorijama Biznis centra u Ilijašu, obavještavaju organizatori.

Share.

Comments are closed.