ILIJAŠ

Izvršen tehnički prijem radova na restauraciji zida Starobosanskog grada Dubrovnik

Danas  je izvršen tehnički  prijem radova na restauraciji i konzervaciji južnog perimetralnog zida Starobosanskog grada Dubrovnik. Grad je već dobio svoje obrise, ali ima jos puno posla. Investitor radova je Općina Ilijas, Federalno ministarstvo za sport i kulturu,  Kantonalno ministarstvo za prostorno uređenje i grad Dubrovnik iz R Hrvatske sa simboličnim prilogom.  Nadzor je vršio Federalni zavod za zaštitu spomenika, a arheološko istraživanje je proveo Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu pod rukovodstvom uvaženih profesora Adnana Busuladica i Edina Bujaka.

Radove je izvela firma Color paleta iz Sarajeva a neposredni neimari bili su : Vedad Spahić, Mladen Kajić, Mirvet Tabaković, Almedin Tabaković, Elmedin Smajlović, Pačo Edin, Muhamed Šisić, Dejo Eterle, Sasa Zoranović, Miralem Blažević, Nusret Bešlija, Muhamed Tabaković i najmlađi  Imran Halilović.

Radovima su rukovodili direktorica Color palete Snjezana Kovzan i šefica gradilišta Amra Tataraga.

Sve je izvedeno uz neposreno rukovođenje prekaljenih entuzijasta i zaljubljenika u ovo kulturno – povjesno nasljedje Perice Mijatovica, Almira Halilovica i Joze Jozića, kao i uz podršku brojnih entuzijasta doline Misoče i Ljubine.

preuzeto sa fb Srednjobosanski grad Dubrovnik

Povezane objave

Back to top button