Jasmila nagrade za Kuda ideš, Aida posvetila majkama Srebrenice

Bosanskohercegovačkoj redateljici Jasmili Žbanić i njenoj ekipi čije je ostvaranje “Kuda ideš, Aida?” dobilo nagradu za najbolji europski film u 2021. godini u nedjelju stižu brojne čestitke a među prvima su se oglasili iz udruge “Majke Srebrenice” kojima je film i posvećen.

“Sve čestitke našoj Jasmili Žbanić. Jasmila je osvojila nagradu europska redateljica 2021. godine u okviru dodjele 34. Europske filmske nagrade. Ponosne smo na nju i film”, stoji u čestitci udruge koja okuplja članove obitelji žrtava genocida Srebrenice u kojemu su 1995. godine VRS pobila više od osam tisuća Bošnjaka.

Film “Kuda ideš, Aida?” tematizira sudbinu upravo jedne od žena koje su suočene s masakrom pokušavaju izboriti za spas svoje obitelji. Uz redateljicu i film u cjelosti nagradu za najbolju europsku glumicu dobila je Jasna Đuričić.

Emr Hadžihafizbegović koji u filmu glumi oficira vojske čiji su pripadnici počinili genocid u nedjelju je na Fejsbuku napisao kako su sve tri nagrade koje je film dobio umjetnički dug majkama Srebrenice ističući kako je ekipa koju je okupila Žbanić pokušala skrušeno i u tišini ostaviti trajnu uspomenu na tu tragediju sjećajući se svih njenih žrtava.

“Srebrenica nije samo geografija. To je krunsko mjesto i riječ na kojoj će se u vremenu koje je pred nama vagati ljudski karakteri. Odnos prema genocidu u Srebrenici svrstavat će vas ili u ljude ili u sotone, u dobre ili zle, u svjetlo ili mrak”, napisao je Hadžihafizbegović.

Čestitke redateljici i cijeloj njenoj ekipi stigle su i iz američkog veleposlanstva u Sarajevu a član Predsjedeništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je kako nagrade imaju iznimno značenje za cijelu njegovu zemlju.

“Film „Kuda ideš, Aida?“ predstavlja izuzetno važno umjetničko djelo koje čuva i širi sjećanje na genocid u Srebrenici. Ovo je jako važan dan za bosanskohercegovački film ali i cjelokupno bosanskohercegovačko društvo. Ovo je dan koji će se pamtiti u Bosni i Hercegovini”, poručio je Džaferović.

I sama redateljica Žbanić koja je dodjelu Europskih filmskih nagrada sa suprugom te s glumcima Jasnom Đuričić i Borisom Isakovićem pratila u Sarajevu istaknula je kako priznanja koje su dobili vidi prije svega kao nagradu posvećena ženama i majkama Srebrenice, koje su njeni najveći heroji i najveća inspiracija.

“Posebno mi je drago zbog Jasne Đuričić jer je jako teško doći u poziciju da pored drugih europskih glumaca ona bude izabrana za najbolju”, kazala je Žbanić za lokalne medije.

Prethodni članakNa današnji dan Sarajlija Vladimir Prelog dobio Nobelovu nagradu
Naredni članakPočela košarkaška utakmica između KK Mladost i KK Koš