MAGAZINVIJESTI

Jesenska tradicija: Recepti za pripremu zimnice

Priprema zimnice obilježje je jeseni i hladnijih dana. U mnogim našim porodicama to je tradicija i čuvaju se stari recepti za: ajvare, kisele salate, bestilje, razne džemove, sokove, slatka kako bismo  i u hladnim zimskim danima uživali u povrću i voću u nešto drugačijem obliku. Neki bi rekli da je sve postalo preskupo, da se ne isplati praviti domaću zimnicu, ali osjećaj pogleda na pun špajz šarenih tegli  i uživanja u radu svojih ruku i neopisivom mirisu domaće hrane ne može se nadomjestiti nikakvim pričama o novcu i budžetu.

Ovom prilikom Vam donosimo jednostavne recepte za pripremu zimnice, u ovom slučaju recept za talijansku salsu i pripremu soka od nane.

Talijanska salsa                     

Talijanska salsa je dugo poznato jelo koje se koristi da bi se začinilo meso, bilo to kuhano ili meso sa roštilja/prženo. Osim toga, koristi se za tjesteninu i sve vrste pizze.

U nastavku potrebni sastojci i priprema:

  • 3 kg zrelog paradajza (mesnatih)
  • 500 g sitno nacjeckanog crvenog luka
  • 10 češnjeva bijelog luka
  • origano
  • peršin
  • celer
  • bosiljka
  • 1 žlica soli
  • 2-3 žlice šećera
  • biber (po želji)
  • 1 dcl ulje za prženje

Priprema:

  1. Paradajz oprati, uroniti u ključalu vodu pa u hladnu uroniti i oguliti.

2.Sjemenke i tekućinu ocijediti a meso paradajza izrezati na kockice.

3.Luk izrezati i popržiti na ulju da postane staklasto.

4.Dodati paradajz, promiješati i kuhati na laganoj vatri dok se paradajz ne raskuha, oko 20 minuta.

5.Dodati začine po vlastitom ukusu. Osobito pripaziti na šećer i sol jer ovise o slasti paradajza.

6.Kratko nakon dodavanja začina prokuhati i nalijevati u flaše.

Otvorenu salsu obavezno držati u hladnjaku.

 Sok od nane

Sok od nane poznat je već odavno u našoj tradiciji i tradicionalnim napitcima. Osvježavajućeg okusa i možemo reći da je kao hladan čaj od nane sa malo limuna.

U nastavku potrebni sastojci i priprema:

  • 300 gr svježe nane (mente)
  • 5-6 kašika šećera
  • 3 kesice limuntosa
  • 3 l vode
  • 3 kg šećera

Priprema:

  1. Svježu nanu sperite hladnom vodom kako bi uklonili prašinu sa nje. Potom je sitno isjecite makazama ili nožem.

2.Usitnjenu nanu pomešajte sa 5-6 kašika šećera i limuntusom i dobro izgnječite rukama.Sve prelijte sa 3l vode i ostavite da odstoji 24h.

3.Poslije 24h procjedite sok kroz gazu i u dobijenu tečnost dodajte 3kg šećera.Ostavite da odstoji još 24h kako bi se šećer istopio. Povremeno promješajte sok.

4.Dobijeni sirup sipajte u staklene flaše ili u plastične ukoliko želite da ga zaledite.

Pripremila: Nerma Fazlić

Povezane objave

Back to top button