Još jedna uspješna poduzetnička priča iz Ilijaša-firma „AMA Adriatic“

amanaslovna„AMA Adriatic“ je firma koja se bavi proizvodnjom hidrauličnih cilindara, sjedišta za radne mašine i sklapanje elektrokablova za radne mašine. Osnovana je 2007. godine, ali sa proizvodnjom je počela 2008. godine u maju. Ljudski kapital, sa svojim znanjem i sposobnostima je bogatstvo od vitalnog značaja za konkurentnu diferencijaciju, osiguravajući inovacije i usluge kupaca s visokom dodanom vrijednošću. Za „Reportažu o ilijaškim privrednicima“ razgovarali smo sa Adnanom Hajdarpašićem, direktorom firme Ama Adriatic, sa sjedištem u industrijskoj zoni Donja Luka- Ilijaš.
„Prvobitno smo krenuli sa proizvodnjom sjedišta za radne mašine. Radi se o sjedištima za traktore, za logističku mehanizaciju kao što su viljuškari, sjedištima za male poljoprivredne mašine. Počeli smo sa nekih 20-ak radnika i radili smo bez većih problema nekih četiri mjeseca, dok se nije pojavila svjetska kriza koja nas je dovela u jednu zaista nezavidnu poziciju s obzirom da nam je 90% narudžba otkazano. Jednostavno smo u tom periodu morali otpuštati i radnike i prekidati investicije koje smo bili već započeli. To je period kojeg zaista pamtimo po ogromnom stresu i naporu koji je trajao skoro dvije godine. Nakon toga, tržište se povratilo i onda smo mi počeli ponovo da primamo ljude, prvenstveno one ljude koje smo bili otpustili“ kazao je Adnan.
AMA Adriatic je stalno u potrazi za motiviranim i profesionalnim ljudskim resursima, sa mogućnošću da rade izuzetnom dinamikom, kooperativnim duhom i spremnošću za napredovanjem.image002
„U fazu stabilnosti firma je došla 2011. godine. Vratili smo prvobitni broj uposlenika i od tada bilježimo konstantan rast. Trenutno imamo 55 uposlenika podijeljenih u četiti sektora. Dakle imamo sektor za sjedište za radne mašine, proizvodnja cilindara i sklapanje elektrokablova za radne mašine“ kazao je Adnan.
Sjedište firme je u Italiji koja ima oko 1 000 uposlenika, podijeljenih u 15 fabrika. U svijetu posjeduju još 3 fabrike i 20 filijala u Južnoj i Sjevernoj Americi, Turskoj, Rusiji, Ukrajini, Španiji, Danskoj, Njemačkoj, itd.
„Ja radim za Amu nekih 20 godina i počeo sam kao menadžer za Jugoistočnu Evropu. Snabdjevao sam iz Italije, fabrike u ex Jugoslaviji. Upoznao sam tržište i njegove potrebe odakle se rodila ideja 2005. godine da pokušamo da napravimo jednu fabriku ovdje sa filijalom koja bi i proizvodila i distribuirala naše određene robe uglavnom po BiH, Crnoj Gori, Albaniji i Južnom dijelu Srbije. Ušli smo u projekat i nismo Ilijaš slučajno izabrali. Smatram da je Ilijaš lokacija koja još uvijek ima dovoljno zemljišta , nalazi se na sjevernom ulazu u grad, što će reći da je u odnosu na druge industrijske zone manje zagušen. Kada vam dolaze šleperi i dovoze vam materijal, kamioni mnogo laše dolaze. Mi izvozimo 97% asortimana robe. Od prvog dana kada smo se obratili u Općinu Ilijaš imamo korektnu saradnju. Zaista, bilo gdje i na koji šalter da smo se javili dočekani smo profesionalno i toplo. Prije dvije sedmice mi smo primili nove radnike. Cilj nam je da zaposlimo od 70-75 ljudi. Naši planovi su da zadržimo ovo što radimo i da nastavimo oprezno korak po korak povećavati svoje kapacitete i proizvodne programe“ kazao je Adnan.
Ama Adriatic je članica italijanske grupacije „Ama“ koja je lider u sektoru dijelova opreme i komponenti za sporu mehanizaciju. U sporu mehanizaciju ulaze poljoprivredne mašine, logističke mašine, viljuškari, dakle sva ona vozila koja koja ne prelaze brzinu 60/h.

 

Prethodni članakZavršeni radovi izgradnje spomenika na Koritima
Naredni članakNema demokratije bez kulture dijaloga: Vrijeme u kojem uvreda postaje stilska figura