programu Radio Ilijaša gostovao je doajen bh. glumišta Josip Pejaković, a povod je bila monodrama „Stand drp tragedy“ koja će ove srijede sa početkom u 20 sati biti izvedena na pozornici kina Ilijaš.

Priča je, kaže, glumac, nastala kao dio preispitivanja sebe samog i cijele historije Bosne kroz naše najznačajnije historijske ličnosti koji su se borili za autonomiju Bosne i slobodu, a čija su stremljenja krvavo prekidana i osujećena ali nikad nisu prestajala.

Prvo je izvedena u Travniku na lokalitetu Tvrđave uz podršku načelnika Općine Travnik, a kasnije je počelo gostovanje po drugim općinama i načelnici su se rado odazvali i bili pokrovitelji. Pokrovitelj  ovog kulturnog događaja u Ilijašu je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Ulaz je besplatan, a svi zainteresirani mogu preuzeti ulaznice u prostorijama KSC i Radio Ilijaša.

Sloboda nije nešto što nam je dato za to se trebamo izboriti i čuvati a ne žaliti za našim okupatorima smatrajući da bi nam bilo bolje da smo ostali bez slobode i autonomije. Kao što se borio Husein kapetan Gradašćević, mnogi pjesnici čija je sloboda izražavanja gušena jer nije odgovarala moćnicima, tako danas mladi trebaju pronaći snagu i želju da se izbore za prave vrijednosti,  kaže Pejaković.

Obrazlažući radnju drame, Pejaković tvrdi da je “Bh stend-drp tragedy” doprinos pomami stand up komedija u BiH. Ipak je protkana neizbježnim bosanskim crnim humorom.

-Mislio sam da Bosnu ipak treba predstaviti u drugom svjetlu, a ne s vicevima o Sulji i Muji. BiH zaslužuje puno više satire, pažnje i mudrosti, a ne primitivizma i onog čime smo bombardovani svih ovih godina kroz te komedije”, između ostalog je kazao Josip Pejaković.

“Trebamo se spremati kao da će sutra biti rat, a da radimo kao da će biti 100 godina mir.”, završio je Pejaković porukom Josipa Broza poručivši da u Bosni brane Tita i da se teško može desiti situacija u vezi sa degradiranjem njegovog lika i djela kao što je slučaj u susjednim državama.

 

Share.

Comments are closed.