BIHVIJESTI

Jubilarnom 15. manifestacijom „Znanjem gradi BiH“ obilježen Dan državnosti BiH

Svečanim otvorenjem manifestacije „Znanjem gradi BiH“ u prostorijama Perzijsko-bosanskog koledža upriličeno je obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti  BiH. Bogatim kulturnim i zabavnim programom učenici i nastavnici ove škole izrazili su ljubav prema svojoj domovini BiH i na najljepši način obilježili ovaj značajan historijski datum ali i poželjeli dobrodošlicu brojnim eminentnim gostima.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dočekan je uz aplauz i izuzetno organozovan prijem menadžmenta ove odgojno-obrazovne ustanove. Također, svojim dolaskom ovaj historijski dan uveličali su i ambasador Islamske Republike Iran Mahmoud Haydari, Munira Subašić predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, Irfan Nefić komandir PU Ilijaš i mnogi drugi predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života u općini Ilijaš i BiH. Program je počeo intoniranjem himne BiH, te učenjem Kur'ana.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović  istakao je znanje kao ključni prioritet mladih generacija u građenju prosperitetnije države BiH.

„Prije svega želim da Vam čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine i da ako Bog da, sljedeće godine obilježavamo ovaj značajan dan u puno boljem stanju. To je zadatak svih nas koji činimo vlast unutar BiH. Drago mi je da sam pozvan na današnju manifestaciju jer se radi o odgojno-obrazovnoj ustanovi koja obilježava značajne datume iz naše prošlosti. Mi nikada ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo u BiH. U ovoj ustanovi se 25. novembar obilježava na način koji je za svaku pohvalu. Obilježava se takmičenjem u znanju. Znanje je nešto što nam je u sadašnjosti ali i u budućnosti najpotrebnije. Bez znanja osoba je bezlična i podložna raznim oblikovanjima. Za mlade ljude najvažnije je znanje“, kazao je predsjednik Džaferović.


Ambasador Islamske Republike Iran Mahmoud Heidari čestitao je prisutnima Dan državnosti, te poželio Bosni i Hercegovini postojanost, mir i napredak.

“Bosna i Hercegovina, kao i svaka druga država, ukoliko želi da ima svijetlu i budućnost punu nade, treba težiti obrazovanju generacije, graditelja budućnosti i u biću svoje mladeži i adolescenata razvijati vrijednosti poput imana – vjerovanja, predanosti, odgovornosti, patriotizma i altruizma. Izuzetno mi je  drago što je ustanova Perzijsko – bosanski koledž prije dvije decenije osnovana sa takvim ciljem i što na tom putu ima brojna postignuća i uspjehe.”

Akif Fazlić načelnik općine Ilijaš, pored čestitke za Dan državnosti BiH, uputio je i čestitku povodom jubileja 20. godišnjice uspješnog rada ove odgojno-obrazovne ustanove.

„Želim im čestitati na ovoj vrsti manifestacije i način na koji obilježavaju Dan državnosti BiH. Pod prepoznatljivim nazivom „Znanjem gradi BiH“ je najbolja poruka mladim ljudima kako da gledaju na perpektivu naše države. Naravno, posjeta člana Predsjedništva BiH, njegova ekselencija Džaferović, ambasadora Islamske republike Iran govori o značaju i vrijednosti ove manifestacije. Općina Ilijaš je presretna takvom vrstom posjete. Zaista, naša želja je da svi doprinosimo jačanju i napretku naše domovine, da obezbijedimo prosperitet mladim ljudima kroz stalni progres, i proces u EU i NATO“, kazao je načelnik Fazlić.

Edita Zgrčo, učenica II a razreda BPK jedna je od učesnica današnjeg takmičenja i kulturno-zabavnog programa koja na najljepši način pokazuje ljubav prema domovini – znanjem.

„Svim svojim srcem i dušom trebamo da doprinesemo našoj domovini i da dokažemo da je volimo kroz znanje i učenje“, kazala je Edita.

Haris Alihodžić, direktor Perzijsko-bosanskog koledža kazao je da je ovo jedinstven način obilježavanja Dana državnosti BiH.

„Imamo takmičare iz cijele BiH. Učenici se takmiče u znanju, razvijamo patriotizam prema BiH, razmjenjujemo iskustva i to zapravo i jeste glavni cilj manifestacije. Učenici su se jako trudili. Bili su noćima budni jer su se pripremali za doček predsjednika Šefika Džaferovića i prezadovoljni smo današnjom organizacijom i posjetom“, kazao je Alihodžić,  direktor PBK-a.

Ovakvim programom za Dan državnosti, generacije što dolaze uče o svojoj zemlji, i na taj način usađuje im se ljubav prema domovini. Djeca svojim učešćem u ovakvim manifestacijama iskazuju dječiju ljubav prema istoj. Priredbi su prisustvovali i ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života.

Svake godine, učenici pomenute škole nastoje da kroz brojne školske sekcije 25. novembar učine svečanim kako to dolikuje našoj domovini. „Znanjem gradi „BiH“ je projekat koji je započeo davne 2000. godine. Tokom dugog niza godina kroz ovu školu prošlo je nekoliko hiljada učenika, te nekoliko stotina njihovih pratilaca (direktora, pedagoga, nastavnika, roditelja …). Svake godine na takmičenju učestvuje oko 150 učenika iz više od 25 škola iz cijele BiH.

Povezane objave

Back to top button