Juventafest od 6. do 10. septembra u Sarajevu

Jedanaesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest biće održan od 6. do 10. septembra u Pozorištu mladih Sarajevo i Centru za kulturu mladih Opštine Centar Sarajevo.

Direktorica festivala Jasna Diklić izjavila je da se radi o festivalu koji je vrlo značajan, ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i šire, a koji je vremenom prerastao u pokret mladih ljudi.

Selektorica Emina Omerović navela je da ovogodišnji program čine predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije koje odlikuju impresivne kolektivne izvedbe i raznoliki svjetovi koje donose na scenu.

Istaknuto je da će tokom Juventafesta tradicionalno biti održana i Radionica karakterna maska, Radionica osnove animacije predmeta, Radionica plesa, Radionica muzičkog teatra, te Radionica za profesore voditelje dramskih sekcija u srednjim školama.

Juventafest će biti otvoren svečanom ceremonijom u Pozorištu mladih Sarajevo i predstavom “The Fallibility of Man” iz Mađarske, u srijedu, 6. septembra u 19.30 časova.

Na istoj sceni, 7. septembra publika će imati priliku da pogleda predstavu “Oslobodite umjetnike” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Dan kasnije na programu je “Paklena pomorandža” u izvedbi Kulturociklin i KCK Kruševac, te predstava “Progovori” Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik – Damski studio “Ivana Jelić”.

U subotu, 9. septembra na programu su dvije predstave – “Sergej i njegove sjene” koju predstavlja Zagrebačko kazalište mladih/Učilište, i izvedba “The octopus is slowly crawling back into itself” s kojom se na ovogodišnjem Juventafestu predstavlja Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija iz Ljubljane.

Ulaz na sve predstave je besplatan.

Prethodni članakMladi u EU sa roditeljima u prosjeku žive do 26 godine
Naredni članakMO i OSBiH realizuju let po Ugovoru ‘Otvoreno nebo’