VIJESTI

Kakav je naš grad i kako nas vide drugi?

drugioilijasu3Sumirajući  rad novinara Radio Ilijaša u 2014. godini, sa ponosom možemo reći da smo objavili više od 1000 tekstova na našoj stranici i trostruko više audio priloga za naš radijski program.
Neke od bitnih tema koje smo pratili i aktivno informirali građane su: majske poplave, ilijaški dani kulture i sporta, ramazanski program i opšti izbori u BiH. Trudili smo se biti afirmativni, promovirati nove ideje i vrijednosti, podržati i pratiti sve pozitivne priče naših sugrađana.
Ni Ilijaš u 2014. godini nisu zaobišle loše vijesti i teme iz crne hornike, pa smo i mi objavljivali izvještaje o saobraćajnim nesrećama, nestalim i smrtno stradalim osobama. Također pisali smo i o pojavi bruceloze, kao i o održanim štrajkovima. Međutim, takvih vijesti bilo je neuporedivo manje negoli pozitivnih dešavanja, projekata, projekcija filmova, koncerata, predstava, predavanja i promocija knjiga. Pratili smo rad i realizaciju planova i projekata Općine Ilijaš, koji su u 2014. gotovo u potpunosti ispunjeni.

Drugi o Ilijašu

Printani mediji

Kao jedna od općina Kantona Sarajevo, Ilijaš je zanimljiv i ostalim medijima. Kontekst u kojem su nas spominjali u prilozima, novinskim i web člancima nije uvijek bio pozitivan i afirmirajući za našu općinu i građane. Pa se tako našlo mnoštvo objavljenih članaka i fotografija u kategoriji crne hronike na stranicama dnevnih novina Avaz. Neki od naslova: Teška saobraćajna nesreća kod Ilijaša- petero povrijeđenih; Iz rijeke Bosne izvučen leš bez glave, ruku i nogu; Audi ukraden na Ilidži pronađen zapaljen u Ilijašu.
U mnoštvu negativnih priča, novinari ovog printanog medija objavili su, ipak, i nekoliko pozitivnih priča: Najsvestranija bh. sportašica i Ginisov rekorder na promociji knjige “sportskivremeplov.ba” u Ilijašu; Ilijaško jezero poribljeno kalifornijskom pastrmkom; Od sutra hitna pomoć počinje s radom u Vogošći, Ilijašu i Hadžićima. Pisali su i o gostovanjima KUD Ilijaš, kao i o posjeti Turske delegacije.

Iako su sve te vijesti objavljene i u Oslobođenju, ipak se osjeća nešto drugačiji pristup u odnosu prema našoj općini. Novinari ovog medija najčešće su preuzimali informacije sa portala Radio Ilijaša www.radioilijas.ba i portala Općine Ilijaš www.ilijas.ba . Izvještavali su o svakodnevnim događajima: Otvorene prostorije Udruženja “Budi mi drug”; MDD “Merhamet” Ilijaš donirao odjevne predmete OŠ “Srednje” i “Stari Ilijaš”.
S obzirom na to da novinari Radio Ilijaša sve svoje izvještaje šalju Federalnoj novinskoj agenciji (FENA), koja ih proslijeđuje većini medija, jasno je zašto je u posljednje dvije godine sve više priloga iz naše sredine. Možemo zaključiti da je puno manje onih koji i dalje ne znaju da je Ilijaš u Kantonu Sarajevo.

Web portal

Web portal www.klix.ba prenosio je tokom cijele godine agencijske vijesti, bez pretjerane zainteresiranosti šta se to događa u ovoj općini. Kao portal iz sredine geografski bliže Ilijašu www.visoko.co.ba objavio je najviše sportskih rezultata ilijaškog nogometnog i košarkašog kluba.

Ilijaš na televizijama

Malo interesovanja za nas pokazala je Televizija Sarajevo. U Dnevniku TVSA i Vijestima moguće je ponekad gledati priloge u vezi sa ilijaškom općinom. U emisiji Darovi prirode govorilo se nekad o uspješnim pčelarima, voćarima i stočarima sa područja naše općine. Povremeno prate rad načelnika i općinskih službi, stanje na područjima pogođenim klizištima i poplavama, problem sa epidemijom bruceloze.
Federalna televizija posvetila je Ilijašu prostor kada su nedavno pola sata zbog neisplaćenih naknada za prijevoz štrajkovali nastavnici naših osnovnih škola, kao i prilikom otkaza i štrajka radnika Fabrike namještaja Standard.
RTV Vogošća u svojoj Hronici često objavljuje vijesti iz Ilijaša, kao i u Hronici gradova zbog ugovora koji imaju sa Općinom Ilijaš.
Želimo posebno istaknuti vijesti TV Vi-net, koji prenose gotovo sve informacije iz Breze, Visokog, Kaknja i Ilijaša na kablovskom kanalu, web stranici, facebook stranici i uvijek navedu izvor informacija.

Nastavljamo isto i u 2015.godini

Nadamo se da će i 2015. godina za Ilijaš donijeti više pozitivnih događaja.
Bez obzira kako našu sredinu drugi predstavljaju, novinari Radio Ilijaša trudit će se da u narednoj godini ponude mnoštvo objektivnih i transparentnih informacija, a ilijašku općinu promoviraju široj javnosti kroz pozitivne teme. Za nas ne postoje mali ljudi i mali događaji što je prednost lokalnih medija koji ne pate od ekskluzivnosti i senzacionalizma. I dalje ostajemo mediji koji će se zalagati isključivo za zaštitu javnog interesa, korisnici naših informacija i dalje će nam biti prioritet. Nama ne smeta da se naše vijesti preuzimaju, javni smo medij, ali po novinarskom kodeksu, trebali bi svi na kraju tekstova i priloga navoditi izvor informacija.

 

Povezane objave

Back to top button