Kamenoklesarska radnja “DIJAMANT” uspješno posluje od 1978. godine

dijamantPriznata firma u klesarstvu, poznata po kvalitetu i brzini radova, sa izuzetnim prenošenjem vaših ideja na kamen jeste kamenoklesarska radnja „Dijamant“ koja se nalazi na adresi Naselje INA 44, Podlugovi -Ilijaš. „Dijamant“ ima tradiciju dugu 37 godina i pouzdan je ponuđač svih vrsta nadgrobnih spomenika, nišana, klupica, podnih obloga, kuhinja, fontana, ograda i ostalih proizvoda od granita i mermera. U svojoj dugoj i uspješnoj tradiciji, ima iza sebe veliki broj ugrađenih spomenika i nišana, spomen obilježja, kao i hiljade kvadratnih metara ukrasnog kamena u građevinarstvu. O nastanku firme razgovarali smo sa Damirom Šarić, vlasnicom kamenoklesarske radnje „Dijamant“.

„Dijamant na ovom mjestu datira od davne 1978. godine. Prije rata ovaj posao je radio naš otac koji je nestao i za kojeg još uvijek ništa ne znamo. U znak sjećanja na oca, brat je završio ovaj zanat i došli smo na ideju da ponovo osnujemo kamenoklesarsku radnju. Ukazivala se potreba naših klijenata da i dalje poštujemo njihove zahtjeve. Poslije 1995. majka je nastavila sa ovim zanatom jer je bila upućena u posao i od ničega smo stvorili sve ovo što danas imamo uz mnogo odricanja“, kazala je Damira.

kamen 1Kamen ima veliku upotrebnu vrijednost kroz cijelu povijest. Zbog svojih izuzetnih kvaliteta i trajnosti, i danas smo svjedoci ostataka veličanstvenih arhitektonski zdanja drevnih civilizacija diljem svijeta. Trajan, izražajan, kvalitetan, vizualno dojmljiv, trendovski vječan – kamen! Mnogo je kvaliteta koje iskazuje ovaj materijal, čija upotrebna i estetska vrijednost ovisi o samoj vrsti, podneblju i namjeni za koju se koristi. Klijenti koji posjećuju ovu kamenoklesarsku radnju su klijenti koji znaju šta hoće, ističe Damira.

„U našu radnju nikada nije došao neko da je neinformisan šta mu treba. Naš posao mnogo olašava to što klijenti dođu i kažu tačno šta žele. Izazov nam predstavljaju neobične izrade kamena, nadgrobnih spomenika, šankova, kamina, stepeništa i sve ostalo što je moguće napraviti od kamena. Akcenat stavljamo na obradu blokova koji nabavljamo iz Prilepa. To je čuveni mermer. To je kamen s tradicijom koji dugo datira na našim prostorima. Samim tim što radimo sa obradom ovih blokova, otvorilo nam se tržište i kod drugih kamenorezaca. Pored okoline Sarajeva, tržište smo proširili i na Brčko, Zvornik, Kalesiju, Gradačac, Fojnicu, i mnoge druge gradove“, kazala je vlasnica radnje „Dijamant“.

s„Ja imam običaj reći, sve što zamislite-nacrtajte i mi ćemo to pretvoriti u kamen. Ono što bih istakla za ručni rad moga brata jesu reljef slova koja se odlikuju dubinom koja je prepoznatljiva. Postoje kanalna , reljef i pjeskarena slova. Sve vrste pisanja po kamenu imaju svoju vrijednost i ljepotu. Trenutno radimo na jednom projektu izrade ljiljana koji se radi u Visokom. Radi se o simbolu koji se ne mjeri kvadratima nego kubicima i biće posvećen žrtvama rata u Srebrenici, Bratuncu i okolini. Ljiljan je težak 12 tona i biće izložen krajem ovog mjeseca“, otkriva Damira za Radio Ilijaš.

„Naš cilj je osmijeh zadovoljnog klijenta. Tradicija duga 37 godina obavezuje nas na vrhunsku kvalitetu ručne i mašinske izrade proizvoda koristeći najkvalitetnije materijale. Za sve klijente koji cijene kvalitetu, estetski izgled i trajnost mogu nam se obratiti s punim povjerenjem“ poruka je porodice Šarić.

Kamen je materijal o kome se mnogo toga može ispričati i stoga zasigurno zaslužuje da mu se posvete još mnoga pažnje, koja će ukazati na njegove neiscrpne mogućnosti oblikovanja estetskog izražaja kako u interijeru tako i u eksterijeru. Kamen je sveprisutan, bez obzira na područje, stepen razvoja, kulturne ili nacionalne razlike.

 

Prethodni članakNaš najmlađi hafiz: Abdurahman Tabaković iz Ilijaša položio hifz
Naredni članakProučena hafiska dova mladom ilijaškom hafizu Abdurahmanu Tabakoviću