INTERVJUSPORT

Kamp „Kenan Kamenjaš“, četiri takmičarske selekcije i Škola košarke obilježili godinu KK „Mladost“

Košarkaški klub „Mladost“ Ilijaš  nastupao je sa četiri takmičarske selekcije koje su postigle zapažene rezultate u 2022. godini. U „Sportskom ponedjeljku“ Radija Ilijaš gostovao je predsjednik KK „Mladost“ Ibrahim Jašarević koji je sa nama podijelio i ostale novosti iz svijeta ilijaške košarke.

-U ovoj polusezoni nastupamo sa pet selekcija, uključili smo minibasket, pionire, kadete, juniore i seniore. Seniori se takmiče u A2 ligi koja se od prošle godine naziva Razvojna liga i takmiče se igrači do 21 godinu. Prošle godine smo završili kao peti u ligi, a u doigravanju na nivou BiH zauzeli smo deseto mjesto, što je za našu mladu ekipu sastavljenu od igrača iz Ilijaša, Breze i Vareša uspjeh, naveo je Jašarević.

Značajne rezultate bilježe i omladinske selekcije-juniori nemaju poraza u svojoj Ligi. Kadeti i pioniri se takmiče sa godinu dana starijim igračima što je urađeno s ciljem bolje pripreme i postizanja što boljih rezultata sljedeće godine.

KK „Mladost“ Ilijaš organizator je Košarkaškog kampa „Kenan Kamenjaš“, reprezentativca BiH koji je svoje prve košarkaške korake počeo upravo u ilijaškom klubu. Učesnici kampa i posjetioci imali su priliku i ove godine družiti se sa košarkaškim reprezentativcima Bosne i Hercegovine, Džananom Musom i Amarom Gegićem.

To je jedan događaj koji je prevazišao okvire Općine i Kantona Sarajevo. Džanan Musa poslije potpisa ugovora sa Real Madridom došao je da otvori naš kamp. To je drugi Bosanac poslije rahmetli Mirze Delibašića koji igra za kraljevski klub i trenutno je najbolji igrač Euro lige. Zadovoljstvo je bilo ugostiti naše članove, kamp je interkontinentalnog karaktera, došla su djeca iz Azije, Amerike i Evrope. Ove godine imali smo učesnike iz Njemačke,  Austrije, Francuske, SAD-a, UAE-a. Čulo se za taj kamp, mi se trudimo da ispunimo očekivanja, pored Džanana Muse na otvorenju, naš reprezentativac Kenan Kamenjaš bio je svih sedam dana prisutan na trenažnom procesu i nadam se da ćemo i sljedećih godina biti još bolji i za stepenik više podići organizaciju Kampa, kazao je Jašarević.

Zahvaljujući razumijevanju direktora škola, kao i direktora JU KSC i Radio Ilijaš i u KK „Mladost“ prevazišli su razdoblje kada nisu zbog rekonstrukcije mogli trenirati u Sportskoj dvorani Ilijaš, te se raduju njenom otvorenju i povratku, te stvaranju optimalnih uslova za treninge i utakmice.

Posebna pažnja se, osim treningu i razvijanju košarkaških vještina, pridaje odgoju djece, a veoma je aktivna i Škola košarke koja broji više od stotinu djece.

Škola košarke radi u Ilijašu, Brezi i Varešu. Svi ti polaznici kada ocjenimo da su spremni za takmičarske procese nastupaju za selekcije KK „Mladost“. Ponosan sam na naše članove kako zbog dobrih razultata, ali i zbog njihove kulture, discipline i što su sportisti u pravom smislu te riječi.

Dosad se u KK „Mladost“ posebno ističu i obećavaju sljedeći igrači: Emin Bučuk- lider seniorske i juniorske ekipe, Nedim Avdukić, Likić, od mlađih Emir Demir, Kenan Jusić, kao i drugi.

Jašarević navodi da Općina Ilijaš podržava rad Kluba te je, zbog dobrih rezultata, povećan iznos za sport, pa tako i za košarku, u Budžetu.

Moram pohvaliti Općinu Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem jer su u Ilijašu stvorili izvanrednu sportsku infrastrukturu, evropske uslove za trenažni proces, a sada je do nas klubova kako ćemo te mogućnosti iskoristiti. Cilj nam je da okupimo što više djece, da ih odvojimo od mobitela, kompjutera, nezdravog sjedilačkog načina života jer ni ulica više nije toliki problem, da pravimo dobre ljude od njih, te zdrave sportski vaspitane generacije, istaknuo je Jašarević.

Planovi KK „Mladost“ su plasman u četiri najbolje ekipe A2 lige i plasman u A1 sistem. Također, juniori imaju ambiciju da postanu jedna od  etiri najbolje ekipe u Kantonalnoj ligi.

Povezane objave

Back to top button