Udruženje „Budi mi drug „ Ilijaš danas su posjetili  ministar rada i socijalne politike KS- Malik Garibija, ministar prostornog uređenja , građenja i zaštite okoliša KS –Damir Filipović, zastupnik  u Federalnom parlamentu –Irfan Čengić  i predsjednik OO SDP Ilijaš Alan Šerak kao inicijatortog radnog sastanka. Predsjednica  Udruženja Meliha Mešetović je upoznala goste sa aktuelnom problematikom sa kojom se susreće ovo udruženje, sa akcentom na rješavanje prostora   u nekom narednom periodu.

Impresioniran sam  radom ovog udruženja,  ovakva vrsta podrške djeci sa poteškoćama u razvoju  i njihovim porodicama se ne mogu mjeriti novcem.  Svaki napredak koji ta djeca naprave  puno znači. Cilj posjete je prije svega  da se upoznamo sa radom udruženja, kakve su njihove aktivnosti jer mi nažalost u našem sistemu socijalne zaštite ne prepoznajemo ovakve ustanove.  Ne postoji jedna državna institucija koja radi ovu vrstu posla, ali očigledno da nam nedostaju dnevni centri za ovu populaciju. Ovo udruženje se može prijaviti na naše grantove , međutim to ne znači stabilna i dugoročna podrška.  Naš cilj jeste prelazak udruženja u ustanove , koje nisu javne ali vrše javne poslove. Da bismo to postigli moramo kreirati jedinstveni registar svih korisnika socijalnih usluga. To su ključni preduslovi kako bismo otvorili tu temu, ali je jako bitno da imamo taj plan i viziju –kazao je ministar Garibija za Radio Ilijaš.

Dugogodišnju saradnju sa ovim udruženjem ima i sadašnji ministar prostornog uređenja , građenja i zaštite okoliša KS –Damir Filipović .

Mislim da je ovoj kategoriji potrebna pažnja lokalne i šire društvene zajednice kako bi se zadovoljile sve njihove potrebe. Naša saradnja je počela još 2010 godine kada smo pravili radionice i ona se još uvjek nastavlja onoliko koliko imamo mogućnosti- kazao je ministar Filipović.

Irfan Čengić   zastupnik u Predstavničkom domu FBiH je predlagač Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom kojim  bi se priznao status roditelja njegovatelja osobama koje imaju djecu sa težim oblicima invaliditeta.

Nacrt zakona rađen je po ugledu na zakonska rješenja iz Republike Hrvatske u kojim godinama postoji status roditelja njegovatelja. – kazao je Čengić.

Alan Šerak, predsjednik OO SDP Ilijaš je  inicijator ovog radnog sastanka.

Ovo je jedno od boljih udruženja u smislu organizacije, i mi svi zajedno moramo uložiti više napora kako bismo im pomogli, prije svega kako bi se riješio prostor za ovo udruženje . Upravo iz tog razloga sam na današnji sastanak pozvao ministra Garibiju –kazao je Šerak za Radio Ilijaš.

Udruženje „Budi mi drug „ Ilijaš broji preko 60 članova i  rješavanje pitanja prostora je od velike važnosti.

Share.

Comments are closed.