Gradska biblioteka Ilijaš svojim čitateljima preporučuje roman “28.06.1914.” autora Zlatka Topčića.

U vrijeme kada se u regiji povijest prepravlja i ispisuje u svrhu vodećih nacionalističkih ideologija, kada povijesni događaji postaju neka vrsta nostalgije, pa neostvarene mogućnosti u prošlosti (nacionalni porazi) konačno, novom interpretacijom postaju neočekivano snažna realizirana sadašnjost u prošlosti, Zlatko Topčić donosi roman koji, iako duboko zaronjen u povijest, u velikom luku zaobilazi žanr povijesnog romana i piše roman s povijesnom patinom.

Vješto vođenom pričom, dobro usidren u mogućnosti jezika, ekstradijegetskom naratorskom perspektivnom, Topčić, kako kažu, majstorski determinira galeriju povijesnih likova i njihovih sudbina koji su na različite načine bile uzrokom ili posljedicom atentata 1914. godine u Sarajevu.

Pretvarajući opće podatke i ideje službene povijesti u priču o običnim i neobičnim ljudima Sarajeva i Bosne (s velikim eruditskim sposobnostima), Topčićev roman se nemilosrdno razračunava sa službenom poviješću u periodu 1914. godine i njenim posljedicama.

Ovaj roman duboko podriva bilo kakve apsolutne povijesne istine, razbija i uništava mit o posljednjim iluzijama o povijesti i njenim procesima, o službenim verzijama velikih događaja, o spontanim događanjima naroda, o pokretima, revolucionarima, herojima, buntovnicima, o pravim uzrocima i povodima za ratove, donoseći jednu posve neobičnu priču, lišenu bilo kakvog romantičarsko-ideološkog zanosa, o bosanskom čovjeku.

Share.

Comments are closed.