Knjiga sedmice: Biti kao Rijeka Paulo Coelho

Čitanje je razgovor sa prijateljem, jer sve knjige komuniciraju. One najbolje umiju i slušati.

Zbirka razmišljanja jednog od najvoljenijih pripovjedača na svijetu Biti kao rijeka ovosedmična je preporuka Biblioteke Ilijaš . U ovoj zbirci misli i priča Paulo Coelho  nudi svoja razmišljanja o širokom spektru tema od  muzike do putovanja i prirode dobra i zla. Jedna starica objašnjava unuku kako je dovoljna olovka da mu pokaže put do sreće, uputstva za planinarenje otkrivaju tajnu kako da naši snovi postanu stvarnost, priča o Džingis-kanu i njegovom sokolu uči nas o gnjevu i prijateljstvu, autor uči tri važne lekcije kada pritiče u pomoć čovjeku na ulici, pokazuje nam kako se u životu kriju pouke. Dok dijeli sa nama svoje misli o duhovnosti, životu i etici, pisac nas daruje svojom filozofijom i poziva da krenemo na sopstveno uzbudljivo putovanje.

„Coelho nas vodi na ponekad sanjano, a ponekad doživljeno i stvarno putovanje gdje ćemo otkriti, između ostalog, Drugu stranu Vavilonske kuleDžingis-kana i njegovog sokolaBrazilku Normu i dobre stvariKopakabanuUmjetnost čajaPandorinu kutiju… Izuzetno uživanje u čitanju, pri čemu čitalac biva prosvjetljen mudrošću, a ne mudrovanjem koje propoveda.“ 

 Paulo Coelho za neke alhemičar riječi, a za druge fenomen masovne kulture, jedan je od najutjecajnijih pisaca današnjice, što potvrđuju njegovi brojni čitatelji iz više od 157 zemalja, neovisno o njihovoj vjeri i kulturi. Njegova djela, prevedena na 60 jezika, nisu samo osvojila vrhove ljestvica najprodavanijih knjiga, već su postala i predmetom društvene te kulturne rasprave. Zamisli, filozofija i teme njegovih knjiga potiču milijune čitatelja koji traže vlastiti put i nove načine poimanja svijeta.

Dragi naši, i ove sedmice iz udobnosti vašeg doma i fotelje za čitanje uplovite u magični svijet pisane riječi i posjetite najnevjerovatnije duhovne dubine i destinacije.

Prethodni članakMoguće je odgađanje početka školske godine u Federaciji BiH za 15. septembar
Naredni članakOsnovna škola “Podlugovi”: Javni poziv za zakup školske kuhinje