KULTURA

Knjiga sedmice Bosanski blećak Mirsada Pašovića

“Čitajte, čitajte, čitajte. Samo nemojte nikada čitati isti tip knjiga, istražite različite žanrove kako biste razvili jedinstven stil čitanja.” R.-L. Stine.

Knjiga sedmice, prema preporuci ilijaških bibliotekara, je roman Bosanski blećak autora Mirsada Pašovića.

Romanopis Mirsada Pašovića znakovitog naslova Bosanski blećak, kojeg čak šezdeset jedno poglavlje čini jednom prilično čvrstom romanesknom cjelinom, predstavlja svojevrsno literarno otkrovenje koje pomjera spisateljske granice kada je riječ o djelima ratne tematike. Gledano u cjelosti, autor je napisao roman vrijedan pažnje i poštovanja. (Mustafa Smajlović)

Lagano vođenje priče, potraga za vedrim stranama neveselih zbivanja, možda će mnoge podsjetiti i na djela Branka Ćopića, ponajboljeg pisca s ovih prostora o vremenu, ljudima i zbivanjima iz onog rata. Zato je najteže u svemu vjerovati kako je ovo tek prvo književno autorsko djelo Mirsada Pašovića.

Ovo je jedna od najprodavanijih knjiga bosanskih autora u 2013.godini.

Knjigu potražite u Biblioteci Ilijaš.

O autoru:


Mirsad Pašović je rođen 1961. u Foči. Završio je Pedagošku akademiju. Sa porodicom živi i radi u Sarajevu. Kao prirpadnik ARBIH prepješačio je cijelu Bosnu i Hercegovinu, te spoznao šta je glad, strah, prijateljstvo, vjera…
Potreba da ostane zapisano, ono i onako kako je bilo, napravila je roman „Bosanski blećak“. 

Jer, knjige sa naših duša ispiru prašinu koju svakodnevno nakupljamo.

Knjigu preporučio: Semir Spahić-Biblioteka Ilijaš

Povezane objave

Back to top button