Knjiga sedmice: “Deseta vrata pakla” novinara i književnika Rezaka Hukanovića

Knjiga “Deseta vrata pakla”  govori o autorovih  180 dana u logorima smrti Omarska i Manjača tokom 1992. godine. Rezak Hukanović je u ljeto 1992. pola godine proveo kao zarobljenik u logorima smrti Omarska i Manjača. Svoja iskustva svojedobno je zabilježio u knjizi koja je ovih dana, tri decenije nakon događaja u njoj opisanih, doživjela svoje osmo izdanje, te prevod na talijanski jezik.

Knjiga Deseta vrata pakla dokumentarno je svjedočenje sudionika događaja koji danas tonu u zaborav. Prirodnost i lakoća s kojom sjećanja hlape, žudnja za zaboravom, uljuljkanost u tranzicijsku anesteziju, sve to se odupire postojanju i čitanju ove knjige, njenom ponovnom objavljivanju. I sve to je, dakako, čini nužnom.

Ovakva knjiga piše se iz potrebe da od zaborava spasimo jedno od najtraumatičnijih mogućih ljudskih iskustava, a čita se iz dužnosti da upoznamo krajnje granice čovjeka, i u dobru a posebno u zlu. Knjiga Deseta vrata pakla nam drastično umanjuje sigurnost i povjerenje u ljudski rod, ali nas lišava naivnosti i izgovora da, eto, nismo znali… Procjenjivati njenu formu bilo bi sitničavo, njen značaj je prvenstveno dokumentarni.

Knjiga je dosad prevedena na engleski, njemački, norveški, turski i talijanski jezik. Doživjela po tri izdanja u SAD, V. Britaniji i Novom Zelandu, te osam izdanja u BiH.

Knjiga je predstavljena i ilijaškoj publici u Biznis centru Ilijaš 12. decembra 2022.

O autoru: Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do knjige Deseta vrata pakla objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata bavio se novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista Moja BiH.

Knjigu “Deseta vrata pakla” potražite na policama Gradske biblioteke Ilijaš.

Prethodni članakNa današnji dan 1885. objavljen prvi broj časopisa “Bosanska vila”
Naredni članakULD „Zec“ Ilijaš: Oglas za prijem u radni odnos na određeno vrijeme