Knjiga sedmice: Drame Hasije Borić “Nana Fata Orlović”i “Majka Nuru počesto izruži“

Predstavljanje knjiga drama “Nana Fata Orlović”i “Majka Nuru počesto izruži“ autorice Hasije Borić, upriličeno je u okviru  programa Manifestacije “Ilijaški dani 2022”, te su upravo ovo djelo iz Biblioteke Ilijaš izabrali za Knjigu sedmice.

Hasija Borić je glumica koja je tokom nekoliko decenija na sceni igrala sve žanrove, od vodvilja i komedije do građanske drame i tragedije. Upravo to njeno veliko glumačkog iskustvo omogućilo joj je da u svojim dvjema dramama konstruira dovršen i uvjerljiv dramski svijet.

Recenzenti će reći da su obje ove drame suštinski dijalog koji upozorava na važnost onog odsutnog. Tako se u slučaju Nane Fate Orlović, njen iskaz gradi na lajtmotivima dozivanja djece koja žive u Americi i mrtvog muža Šaćira, čime se podcrtava egzistencijalna situacija usamljene žene koja nije spremna na kompromis oko crkve izgrađene u njenoj avliji.

Hasija Borić navela je da nana Fata svojom borbom otvara brojna pitanja o pravu, pravdi, religiji, moralu, grijehu…A kako na njenoj zemllji nije napravljena benziska pumpa, već vjerski objekat, to je ponukalo da u drami postavlja pitanja vjere, grijeha, zločina, pokajanja, oprosta.

Borić je istakla da je imala i primjedbi: zašto Fata koja hoće da ruši tuđe svetinje.

-Izložiću vam argumentaciju kako sam je čula od same Fate. To nije bogomolja. Za bogomolje se traži halal. A ova je napravljena na haramu. Kako se može ubit gazda (Fatin muž Šaćir), a na njegovom napravit bogomolja. To ne priznaje ni dragi Bog za bogomolju, niti i jedan dobri Srbin, niti dolazi da se tu moli. Ja kad bi’ znala da ima džamija, a da je jedan Srbin radi nje ubijen, ja se nikad u njoj ne bi’ pomolila, išla bi’ se u šumu molit, bolje bi mi Bog tamo primio, neg u tak'oj bogomolji – citirala je Hasija Borić svoju junakinju.

Preporučenu knjigu možete posuditi u Biblioteci Ilijaš.

 

Prethodni članakSvaka stopa puta od Nezuka do Potočara je natopljena krvlju
Naredni članakIz Ilijaša ispraćen kamion s tabutima 50 srebreničkih žrtava genocida