KNJIGA SEDMICE: „Gospa od badema“ autorice Marine Fiorato

Uzbudljiva priča o ljubavi, izdaji i izuzetnom talentu, smještena u srednjovjekovnu Italiju, rastrzanu dugotrajnim sukobima.

Bernardino Luini, talentovani mladi učenik Leonarda da Vinčija, pozvan je da naslika fresku u crkvi jednog gradića brdovite Lombardije. Neobuzdan i strastven, Bernardino nije poznat samo po svojim sjajnim djelima, već i po brojnim ljubavnim avanturama. Pažnju mu privlači lijepa Simoneta di Sarono, mlada plemkinja kojoj su dugogodišnji ratovi u Italiji odnjeli muža i imetak.

Opčinjen njenom ljepotom i tugom, Bernardino je slika kao Bogorodicu u čuvenom djelu koje se i dalje može vidjeti u crkvi Santa Maria delle Grazia u Saronu. Dok mu Simoneta pozira, umjetnik i model zaljubljuju se jedno u drugo. Međutim, mlada udovica otkriva da i ona posjeduje izuzetan talenat, dok za voljenog pravi napitak od badema, koji će do danas ostati poznat kao Amaretto di Saronno.

Kako se stvaranje freske i napitka bliži kraju, oluja vjerskog skandala nadvija se nad njih i prijeti da ugrozi ne samo njihovu ljubav, već i živote…

O autorici: Marina Fiorato je poluvenecijanka, rođena u Manchesteru, a odrasla u Yorkshire Dalesu. Diplomirala je historiju na Oxford University i na University of Venice, gdje je specijalizirala na proučavanju Shakespeareovih drama kao povijesnih izvora. Po završetku studija radila je kao ilustratorica, glumica i filmska kritičarka. Dizajnirala je i vizuale poznatih rock-bandova, od U2-a do Rolling Stonesa. Marina živi u sjevernom Londonu s mužem i dvoje djece.

Prethodni članakJU KSC i Radio Ilijaš: Sretan Božić!
Naredni članakTokom vikenda u BiH oblačno s kišom i snijegom, moguć i jugo s olujnim udarima