Knjiga sedmice: Intervju sa piscem Bajruzinom Hajrom Planjcem

Bajruzin Hajro Planjac, pisac za djecu i omladinu i osnivač izdavačko- štamparsko- grafičke kuće Planjax, koja je nedavno proslavila 33 godine rada, bio je gost programa Radio Ilijaša.

Bila je to prilika da razgovaramo o izdavačko-grafičkoj djelatnosti, aktuelnim projektima u Planjax-u, položaju izdavaštva, proslavi rođendana firme, čitalačkoj kulturi, preporukama knjiga i drugim temama.

Povodom našeg 30. rođendana smo formirali Aleju pisaca, zasadili 30 stabala sjećanja za 30 istaknutih pisaca, čija smo djela u najvećem tiražu štampali. Tako da je svoju sadnicu dobio : Nedžad Ibrišimović, Abdulah Sidran, Tvrtko Kulenović, Vehid Gunić i drugi,  svake godine Aleja dobije novog stanovnika, najtiražnijeg pisca. Ovaj 33. rođendan smo proslavili svečanim otkrivanjem Spomena knjizi. Uradili smo osam tona tešku stijenu, isklesali  je u obliku stećka, na njoj ugravirali stih, stari zapis iz Egipta  da je knjiga vrednija od svih spomenika  ukrašenih slikama, duborezom jer ona gradi spomenik u srcu onoga koji čita. Tim povodom imali smo i pjesnički maraton gdje je bilo oko 50 autora iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Ilijaša, Tešnja, Mostara. Rezultat toga je knjiga „Poezija iz Aleje“, koja ovih dana izlazi u izdanju Planjax-u, kazao je Planjac za Radio Ilijaš.

Privodi se kraju i projekat „Poklon knjiga za peticu“, nagrada za najboljeg đaka, koji traje već 10 godina.

-Riječ je o konkursu „Planjaxovo pero“ koji raspisujemo, ove godine javilo se više od 100 autora. Profesor Muriz Bajramović sa fakulteta iz Zenice bio je selektor, odabrao 33 najbolje priče, uradili smo knjigu koja je poklon knjiga za peticu. Privrednici, lokalne zajednice otkupljuju dio tiraža te knjige koja je poklon knjiga za peticu. Radimo 600 primjeraka za Hadžiće, dio za Bugojno i druge gradove i to je lijep način za popularizaciju knjige.

Na upit o položaju izdavaštva u Bosni i Hercegovini, Planjac kaže da je pozitivna energija i da vidi lijepo u svemu, mada bi društvena zajednica mogla i trebala imati više razumijevanja za podršku izdavanju vrijednih knjiga. Ipak, knjige se pišu, a i čitaju, a dokaz tome je da se u njegovoj izdavačkoj kući svaki dan štampaju nove knjige, nekada jedna-dvije na dan, a ponekad i 17.

Od ovog posla se može živjeti, ali treba zaista puno,  puno raditi. Svi moramo nešto činiti da bismo knjigu populirazirali i afirmirali. Nada su mlade generacije koje puno čitaju, internet i pdf forma nisu preuzeli mjesto knjige. Ja najviše i pišem i čitam knjige za djecu i omladinu, a takva djela preporučujem i slušateljima Radio Ilijaša, poručio je Planjac.

Povodom donacije vrijednih književnih djela bosanskohercegovačkih autora, koju je Planjax nedavno uručio Biblioteci Ilijaš, u ime JU KSC i Radio Ilijaš bibliotekar Semir Spahić dodijelio je zahvalnicu gospodinu Planjcu.

U ovom izdanju Knjige sedmice preporučujemo da u našoj Biblioteci potražite najnovija Planjaxova izdanja.

Prethodni članakOdržana redovna izvještajna Skupština BZK “Preporod” Ilijaš: Uspješno realizovani svi planirani projekti
Naredni članakAhdnama i današnja gledanja na istu