KNJIGA SEDMICE: Khaled Hosseini „Molitva moru“

Na mjesečinom obasjanoj plaži otac drži usnulog sina u naručju dok čekaju svanuće i dolazak broda. Priča svom sinu o dugom ljetu njegovog detinjstva, sjeća se kuće svog oca u Siriji, njihanja maslina na vjetru, meketanja majčinih koza, zveketa lonaca i šerpi.

Sjeća se i živahnog grada Homsa, prepunih ulica, džamije i velike pijace iz vremena prije nego što je nebo počelo da bljuje bombe, prije nego što su morali da pobjegnu.

S izlaskom sunca oni i svi oko njih skupljaju svoje stvari i i polaze na opasnu plovidbu u potrazi za novim životom.

O autoru:

Khaled Hosseini jedan je najčitanijih i omiljenih autora. Njegovi romani Lovac na zmajeve, Hiljadu sjajnih sunaca i A planine su odjekivale prodani su u više od 55 miliona primjeraka diljem svijeta. Hosseini je ambasador dobre volje UNHCR-a, Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice i osnivač Fondacije Khaled Hosseini, neprofitne organizacije koja pruža humanitarnu pomoć afganistanskom narodu. Rođen je u Kabulu, u Afganistanu, a živi u sjevernoj Kaliforniji.

„Izuzetno dirljivo i moćno podsećanje na stradanja koja proživljava raseljeno stanovništvo.“ Kirkus

„Hoseinijeva priča, namenjena čitaocima svih uzrasta, ne bavi se samo tragičnim sudbinama; njena emotivna snaga izvire iz ljubavi oca prema sinu.“ Publishers Weekly

Prethodni članakPREPORUKE ZA VIKEND: Bijambari ljepota koja ostavlja bez daha
Naredni članakU nedjelju turnir veterana u stonom tenisu