Knjiga sedmice: “Ključ za Rebeku” Ken Folet

Ključ za Rebeku je špijunski roman britanskog književnika Kena Folletta objavljen 1980. godine. Kao i njegov prethodni hit Eye of the Needle, i ovaj je roman radnjom smješten u doba drugog svjetskog rata, odnosno u Kairo za vrijeme sjevernoafričke kampanje 1942. kada na Egipat pod britanskom vlašću nadire osovinska vojska pod Erwinom Rommelom. U romanu su zasluge za Rommelove uspjehe pripisane protagonistu po imenu Alex Wolff, koji je opisan kao vrhunski njemački špijun odrastao u Egiptu, koji se savršeno snalazi kako u visokom kairskom društvu i među pustinjskim Beduinima, te najvažnije podatke odašilje koristeći šifru temeljenu na romanu Rebecca Daphne du Maurier. Radnja prati napore britanskog kontraobavještajca Williama Vandama da prije odlučujuće bitke locira i uhvati Wolffa, koji, pak, ne preza od ničega kako bi izvršio svoju misiju.

Follett je roman počeo pisati inspiriran stvarnim događajima, za koje je doznao istražujući građu za Eye of the Needle, odnosno slučajem Johannesa Epplera, njemačkog obavještajca infiltiriranog u Kairo 1942. uz pomoć mađarskog grofa i pustolova Laszla Almasyja. Slučaj samog Epplera je prije toga bio ekraniziran u britanskom filmu Foxhole in Cairo 1960. godine. Follett je u svom roman začinio mnogim fiktivnim detaljima, učinivši protagonista mnogo egzotičnijim i opasnijim nego što je to bila ličnost u stvarnom životu. Neki od detalja su, međutim, temeljeni na stvarnim događajima, uključujući učešće budućeg egipatskog predsjednika Anwara el Sadata koji se pojavljuje kao jedan od likova u romanu.

Godine 1985. je roman adaptiran u dvodijelnu televizijsku mini-seriju u režiji Davida Hemmingsa gdje su glavne uloge tumačili David Soul i Cliff Robertson.

Roman je 1987. objavljen u Jugoslaviji u prijevodu Mignon Mihaljević i izdanju riječke izdavačke kuće Otokar Keršovani.

 

 

Prethodni članakU BiH žuti meteoalarm zbog moguće grmljavine i pojačanog vjetra
Naredni članakPonovo počela sa radom Covid ambulanta u Semizovcu