Ljepota književnosti je u tome što otkrijete da u svojoj čežnji niste sami, da su univerzalne, otkrijete da se uklapate i da negdje pripadate.

Predstavljamo još jedan novitet u ilijaškoj biblioteci: roman “Kralj” holandskog autora Kadera Abdolaha, jednog od najčitanijih pisaca današnjice.

Šah Naser o kome govori Kader Abdolah u romanu Kralj došao je na perzijski prijesto krajem 19. vijeka, naslijedivši oca. Međutim, novom šahu nedostaje odlučnost, a i želja da se uhvati ukoštac s državnim problemima. Više ga zanimaju njegov harem, trešnjik i raskošan život. Zbog toga upravljanje zemljom prepušta svom savjetniku, velikom veziru Mirzi Kabiru, koji neumorno pokušava da uz pomoć zapadnih sila, koje kucaju na vrata Perzije, uvede promjene koje bi trebale donijeti napredak i koje će iz temelja izmijeniti zemlje Bliskog istoka (električna struja, željeznica i nafta). Ali uz koju cijenu? Šah se odupire promjenama koje bi mogle potkopati njegovu moć. U Kralju Kader Abdolah vješto isprepliće surovu borbu za prirodna bogatstava i dolazak novog doba s atmosferom stare Perzije.

O autoru

Kader Abdolah rođen je 1954. u Araku, u Iranu, pod imenom Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahni. Potiče iz ugledne porodice (osnivača moderne iranske književnosti i značajnog političara). Kao student fizike u Teheranu, postao je član ljevičarske političke partije koja je djelovala u tajnosti i koja se pobunila prvo protiv šaha a potom i protiv ajatolaha.

U Holandiju se doselio 1988. godine, nakon što je morao napustiti Iran.

Piše na holandskom jeziku pod pseudonimom koji se sastoji od imena njegovih poginulih prijatelja – Kadera i Abdolaha. Najpoznatija djela: SokoloviDjevojčice i partizaniPutovanje praznih flašaKlinasto pismo i Kuća imama.

A jeste li čuli za Knjigoverte? Osobe koje preferiraju društvo fikcionalnih karaktera od stvarnih ljudi. Sve ih je više.

Vaša omiljena štiva za ovo ljeto potražite u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Share.

Comments are closed.