Zimi se svi nekako umirimo. Najljepše nam je doma, u udobnim foteljama pod dekicom uz kafu,  toplu čokoladu ili čaj. To je idealno vrijeme za pročitati dobrih knjiga koje će nas oplemeniti i pripremiti za nove početke i pobjede. Zato “zaronite” u dobre knjige već danas.

Ludilo lorda Iana Mckenzieja

ENGLESKA – ŠKOTSKA 1881

Ian Mackenzie, najmlađi od braće, većinu svog odrastanja proveo je u umobolnici zahvaljujući svom ocu koji ga tamo zatvorio da ne bi otkrio mračnu tajnu svoga oca. Nakon smrti oca, stariji brat koji je preuzeo titulu vojvode izvukao je Iana iz te ustanove. Ian je strastveni kolekcionar keramike iz dinastije Ming,  može jednim pogledom na neki predmet ustanoviti da li je nešto od toga orginal ili krivotvorina. Malo smušen i nesiguran nakon toliko vremena provedenoga u bolnici trudi se shvatiti visoko društvo, ali uvijek dobije ono što poželi, a sad je poželio zaručnicu svog navodnog prijatelja napravit će sve da je preotme čovjeku koji je ne zaslužuje. Prvi put je susreće u pozorištu i nije previše razmišljao te se baci u akciju osvajanja.

Što je to Iana Mackenzie vidio da je završio u ludnici? Da li je stvarno lud? Da li su braća Mckenzie počinili zločin za koji ih optužuju?

Zanimljiv roman u kojem nas autorica vodi u svijet ubistava, ljubomore, zavisti i požude. Knjiga koja vas tjera da nastavite okretati stranice i nastavite dalje i pročitate što smjeraju glavni junaci ove priče. Junaci koji se bore za svoju ljubav i pokušavaju zaboraviti prošlost.

Ova uzbudljiva povijesna ljubavna priča pravo je štivo za duge januarske noći.

Mnogo se priča o kvalitetnom korištenju slobodnog vremena bez tehnologije, stoga će vikendom laptop i mobitel idealno ostati u drugoj sobi, a mi ćemo se udobno smjestiti i krenuti s čitanjem knjige.

Dok se magla zadržava na prozorima, čitanje knjige postaje novi ritual koji ćemo slijediti sve do dolaska proljeća.

Preporučeni naslov, kao i mnoge druge novitete, potražite već danas u Biblioteci Ilijaš.

 

 

 

Knjigu preporučila: Jasmina Masnopita

Uredila: Nermina Durić-Kahvedžić

Share.

Comments are closed.