KNJIGA SEDMICE: “Mama Leone” autora Miljenka Jergovića

Knjiga Mama Leone Miljenka Jergovića sastavljena je od dva dijela od kojeg je prvi dio “Kada sam se rodio, zalajao je pas na hodniku rodilišta” koji se bavi historijom odrastanja u stravično teškim uvjetima. Od stalnog seljenja u Drevnik iz Sarajeva, života samog sa majkom, bakom i djedom, te do rijetkih susreta sa ocem. Drugi dio je “Tog dana završavala je jedna dječja historija” koji se bavi sudbinama Saralija koji su se iselili tokom rata.

Djelo je pisano u retrospekciji, a zbirka dvaju priča opisuje najintimnije dijelove života Miljenka Jergovića. Pisac govori o brigama odrastanja, mladosti, od brige oko slomljene igračke pa do briga koje mogu pratiti mladog tinejdžera čija je mladost i djetinjstvo nada sve ograničeno ratom u Bosni.

Stil koji pisac koristi nije skoro uobičajen te ga ne možemo često vidjeti u djelima drugih pisaca. Autor govori na način pisanja riječima djeteta pa čak i razmišljanjem djeteta što možemo vidjeti kroz razna mišljenja i razmišljanja o smrti, životu, porodici i bližnjima te ostalim stvarima koja se piscu događaju kroz period odrastanja.

Iako niti u jednom djelu autor ne spominje tugu i osjećaje kroz djelo se prožima jedna žalosna nota nesretnog odrastanja u Sarajevu koji je tada bio u žarištu rata s rastavljenim roditeljima od kojih on živi sa majkom, a oca vrlo rijetko viđa.

Prethodni članakBBI banka i BZK „Preporod“ ujedinili snage za unapređenje i jačanje ekonomije i kulture u BiH
Naredni članakJavni poziv za prijavu privatnih predškolskih ustanova za prijem djece sa Liste čekanja Javne ustanove „Djeca Sarajeva“