ILIJAŠVIJESTI

Knjiga sedmice: “Molitva moje majke” autorice Nafise Hadži

Svojevoljna i inteligentna Saira Kader, mlada Amerikanka indopakistanskog porijekla, još od djetinjstva krši granice između porodične tradicije i želje za nezavisnošću.

Vođena slobodnim duhom i buntovnom prirodom, Saira odbacuje stege tradicionalnih ideja o porodici, dužnostima, obavezama i sudbini, odlučivši da postane novinarka i da osvoji čitav svijet.

Pet godina kasnije, doživljava ličnu tragediju koja iz korijena mijenja njen život. Žena koja je dotad putovala širom svijeta kako bi razotkrila detalje iz tuđih života, sada mora da se uhvati u koštac sa vlastitim istinama. Na putu samospoznaje, pribježište pronalazi u životnim pričama svojih roditelja i predaka. Dok korak po korak razotkriva nadu, bol, radost i strast koji su oblikovali njihove živote, Saira se suočava sa istinom koju ranije nije željela da prizna – da izbori koje pravimo nisu uvijek u našim rukama i da vjera nije samo stvar intelektualnog opredjeljenja.

Dirljiv i poetičan roman o značenju porodice, tradicije i spona koje nas vežu. Molitva moje majke predstavlja priču o majkama i kćerima, priču o mladoj ženi koja se našla na životnom raskršću i koja će – vođena svojim porodičnim naslijeđem, vjerom, porijeklom, kulturom i vlastitom odlučnošću – krenuti putem duboke samospoznaje.

Povezane objave

Back to top button