Knjiga sedmice: “Monografija 126. brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine”

Monografija o ilijaškoj 126. brdskoj brigadi Armije Republike Bosne i Hercegovine primjer je odgovorno pisanog djela i sa znanstvenog i sa etičkog stajališta, ali sa onog ideološkog i političkog, koje često u djelima ovakvog tipa izostaje omogućujući klišeiziranom jeziku patriotskih parola i herojskom diskursu da krvavu historiju pretvore u ideološki i politički instrument vladajućih elita.

Ključni cilj ovakvih djela jeste učvrstiti vladajuće norme kolektivnog/etničkog identiteta i pribaviti im argument, odnosno vrijednost za izgradnju simboličkog imaginarija.

Barić i koautori djela svoju monografiju pišu iz više perspektiva koje skladno i plodotvorno kombiniraju i tragaju za argumentima koji ih opravdavaju i potvrđuju njihovu osnovnu hipotezu i polazne teze. Prva perspektiva koja obilježava ovu monografiju je činjenica da su njeni autori bili stalni članovi komandne brigade, a onda i djelovanje jedinica u njenom sastavu. Druga bitna perspektiva pripada istraživačima, vojnim historiografima, koji se ne oslanjaju samo na vlastiti uvid u dokumente i lična sjećanja, već i na dokumente drugih pripadnika jedinice, dnevnike oficirskog kadra prije svega, a onda i sjećanja saboraca.

Te dvije perspektive nadograđuju se trećom, čisto istraživačkom, jer autori događaje kojima su bili neposredni okularni svjedoci, ili su pak posredno, s distance svjedočili njima, precizno rekonstruiraju na osnovu istraživanja drugih autora koje citiraju u svojoj monografiji.

Autori knjige su: Iljko Barić, Džafer Herić i Bego Durić.

Knjigu  “Monografija 126. brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine” potražite na policama Gradske biblioteke Ilijaš.

Prethodni članakZa poboljšanje infrastrukture na području Breze potpisan okvirni sporazum vrijedan 806.991,12 KM
Naredni članakOčekuje se pojava polena visoko alergene ambrozije, izdate preporuke za građane