KULTURAVIJESTI

Knjiga sedmice: Nadija Hašimi “Iskre nalik zvezdama”

Kabul, 1978. kćerka ugledne porodice Sitara Zamani živi privilegovanim životom u uspešnoj kosmopolitskoj prestonici Avganistana. Pod vodstvom progresivnog predsjednika Dauda Hana i Sitarinog voljenog oca, predsjednikove desne ruke, budućnost zemlje je mnogo obećavala. Ali Aprilska revolucija, kratak i krvav događaj koji se završio državnim udarom, bio je koban po brojne vladine službenike. Ubijena je cela Sitarina porodica. Samo je ona preživjela.

Njujork, 2008. Sitara živi u Americi pod izmijenjenim imenom. Sada je Arijana Šepard, uspješan hirurg. U njenu ordinaciju ulazi čovjek koga je mislila da nikada ponovo neće vidjeti. To je Šir, vojnik koji ju je spasio, ali možda i ubio njenu porodicu. Taj susret u Arijani budi bijes i želju za osvetom. U potrazi za istinom Arijana odlazi u Kabul – bojno polje između korumpirane vlade i talibana – kroz mračna sjećanja na svijet koji je voljela i izgubila.

Roman “Iskre nalik zvezdama” je smjela, prosvetljujuća, potresna priča puna nade o domu, Americi i Avganistanu, o tragediji i opstanku, ponovnom pronalasku i sjećanju.

 

Povezane objave

Back to top button