KULTURA

Knjiga sedmice: Nataša Wodin “Ona je došla iz Mariupolja”

Nataša Wodin piše isključivo na njemačkom jeziku. U njenim djelima dominira tema izmještenosti i osjećaja nepripadanja sredini u kojoj živi i radi, iako je rođena, odrasla i školovana u Njemačkoj.

Sva djela ove autorice su isključivo autobiografskog karaktera. Njen roman “Ona je došla iz Mariupolja” ovjenčan je nagradom Alfred-Dovlin (2015), dok  je dvije godine kasnije dobio i prestižnu nagradu Lajpciškog sajma knjige kao knjiga godine.

”Došla je iz Mariupolja” Natašina je nesumnjivo najbolja knjiga, koja njenu autobiografski zasnovanu poetiku dovodi do krajnje žanrovske granice romana i “autobiografskog pakta”: svi likovi u ovom djelu nose svoja prava imena, faktualno su i historijski utemeljeni, na kraju knjige nalazi se i porodično stablo autorice, koje je ujedno i matrica priče koju pripovijeda. Ono što ovo djelo ipak čini romanom jeste estetska napetost koju pripovjedačica stvara unutar nje same, u samom srcu narativnog subjekta. Naime, ovaj roman, čija je građa nedvojbeno fascinantna, ipak se najviše oslanja na poetizaciju procesa traganja za vlastitim porijeklom koji se ovdje poklapa s procesom pisanja…

U našoj Gradskoj biblioteci potražite ovaj vrhunski roman.

Povezane objave

Back to top button