ILIJAŠVIJESTI

Knjiga sedmice: Orkanski visovi

Orkanski visovi  jedini roman engleske spisateljice Emily Brontë objavljen 1847. pod pseudonimom Ellis Bell.

Smatra se klasikom engleske književnosti. Radnja je smještena u močvare pokrajine Yorkshire na sjeveru Engleske krajem 18. stoljeća. Bavi se porodicama Earnshaw i Linton kroz nekoliko generacija. Karakterizira ga snažna imaginacija i moćan prikaz ljubavi i mržnje. Struktura pripovijedanja se temelji na 2 nepristrana pripovjedača, što razlikuje Orkanske visove od drugih romana toga vremena.

Remek-djelo engleske i svjetske književnosti, jedna od najljepših ljubavnih priča svih vremena.

Priča o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti, o tajnama i protivrječnostima skrivenim u dubinama ljudskog srca.

Hoće li se duhovi Orkanskih visova ikada umiriti?

Usamljena vresišta sjeverne Engleske. Dvije porodice, dva suprotstavljena svijeta destruktivnih strasti i stidljivog konformizma. Neprevaziđenom dramskom snagom bezvremenog klasika, surova stvarnost svakodnevnog života stapa se sa neutoljivim strastima, dubokim emocijama i gnjevom osvete, pripovijedajući o nesreći ljudskog roda sputanog i poraženog sopstvenim ograničenjima.
Ova tragična ljubavna priča, burna poput sjevernog vjetra koji briše pustarama Jorkšira, obuhvata dvije generacije – od vremena kada je Hitklif, ostavši sam na svijetu, došao da živi na imanju porodice Ernšo, pa sve do njegove smrti mnogo godina kasnije.

Jedini roman Emili Bronte uzbudljiv je viktorijanski klasik o snazi ljubavi koja, uprkos svemu, pa i smrti, živi vječno. Ketrin i Hitklif nezaboravni su likovi koji i dan-danas očaravaju čitaoce neobuzdanom snagom svojih karaktera.

Povezane objave

Back to top button