Knjiga sedmice: “Orlovi rano lete” Branko Ćopić

Veliki bh. književnik, Branko Ćopić, tragično je okončao život. Izvršio je samoubistvo, skokom sa mosta na Savi u Beogradu na današnji dan  26. marta 1984. godine.

Ove sedmice zato za čitanje preporučujemo njegov roman “Orlovi rano lete”.

Knjiga “Orlovi rano lete” je roman za djecu u kome je pisac sa puno humora opisao odrastanje jedne grupe dječaka, a kao inspiracija su mu poslužili stvarni događaji iz njegovog djetinjstva.  U liku drskog i zlog učitelja ovjekovečena je piščeva stroga učiteljica od koje su se on i njegovi školski drugovi krili u šumi.

Roman se sastoji iz dva dijela. Prvi dio romana opisuje bezbrižno djetinjstvo dječaka, njihove dogodovštine, bezobrazluke i školske nestašluke. U drugom dijelu romana opisano je potpuno drugačije ponašanje dečaka. Součeni sa ratom i svime što ratni događaji donose, odrasli su prije vremena i na sebe preuzeli dužnosti koji nadmašuju njihove godine i njihovo životno iskustvo. O tom preranom odrastanju dječaka simbolično govori i sam naslov romana “Orlovi rano lete”. U narodnoj tradiciji ptica orao je simbol hrabrosti i slobode. Aludirajući na dječake o kojima govori, pisac ih smatra orlovima koji su silom prilika morali rano da polete.

Roman je objavljen 1959. godine,  1966. godine je snimljen i istoimeni jugoslovenski film koji prati radnju knjige.

U poslednjim redovima izražena je piščeva nada da će sve pale borce za slobodu nadživjeti bar jedan Stric, čija će dobrota znati da oda počast njihovoj ispravnosti.

“Oni koji ostanu živi sastaće se jednog dana opet u Prokinu gaju, naložiće vatru u logoru Tepsiji i oko nje će pričati o onima koji se nisu vratili. Pričaće dugo i s ljubavlju, ali samo lijepe stvari. Samo lijepe stvari jer to jedino ostane iza čovjeka.”

Roman “Orlovi rano lete”, ali i druga Ćopićeva djela potražite u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Prethodni članakEvropska unija daje 13,7 miliona eura Bosni i Hercegovini za nabavku vakcina
Naredni članakSportska dvorana Ilijaš zatvorena do 03. aprila