Knjiga sedmice: Pčelar iz Alepa autorice Christy Lefteri

Rat na Bliskom istoku i migrantska kriza, kojoj još uvijek svjedočimo, nadahnuli su mnoga književna djela, ali ni jedno od njih nije ostvarilo ni približan uspjeh kod šire čitateljske publike kao roman Pčelar iz Alepa.

Zamisao o pisanju romana o pogibeljnom i tegobnom izbjegličkom putovanju sirijskog pčelara i njegove supruge, umjetnice koja je oslijepila nakon eksplozije u kojoj su izgubili sina, izrodila se dok je Christy Lefteri volontirala u izbjegličkom kampu u Ateni.

Nuri je pčelar, a njegova supruga Afra umjetnica. Žive jednostavnim životom, okruženi najmilijima, u prelijepom gradu Alepu – dok im se ne dogodi nezamislivo. Kada sve ono što vole bude uništeno ratom i Afra bude svjedokinja strašnog događaja, svjesni su da nemaju izbora do da napuste svoj dom i krenu na putovanje prema Ujedinjenom Kraljevstvu. Prisiljeni su preći težak put s nadom u bolje sutra i snovima o novim počecima, daleko od rata, ali i zemlje u kojoj su proveli najljepše trenutke.

Na nevjerovatnom putovanju prepunom opasnosti, Nuri i Afra morat će se suočiti s bolom neizrecivog gubitka i ponovo pronaći jedno drugo.

Kada je 2019. objavljen, Pčelar iz Alepa preko noći je postao međunarodni bestseler, prodavši se za kratko vrijeme u više od million primjeraka i donijevši svojoj autorici neočekivanu književnu slavu. Roman Christy Lefteri stoga danas opravdano stoji uz bok djelima poput Goniča zmajeva Khaleda Hosseinija.

Dirljivo, snažno, suosjećajno i prekasno napisan, Pčelar iz Alepa oda je čovječnosti i snazi ljudskoga duha. Ispričan naizgled jednostavno, ovaj je roman zapravo ona vrsta knjige koja nas podsjeća na to koliku snagu imaju riječi umješnog pripovjedača.

„Hrabar i provokativan, ovaj roman zaokupit će naše misli i otvoriti nam oči.“
Heather Morris, autorica Tetovirera iz Auschwitza

„Christy Lefteri tankoćutno oslikava kako izgleda kada rat pokuca na vrata običnih ljudi, upozoravajući na neprimjetne posljedice trauma i boli.“ Time

O autorici romana Pčelar iz Alepa

Christy Lefteri odrasla je u Londonu i dijete je izbjeglica s Kipra. Predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Brunel u Londonu. Ideju za Pčelara iz Alepa (The Beekeeper of Aleppo, 2019.) dobila je dok je radila kao volonterka Unicefa u Prihvatnom centru za izbjeglice u Ateni.

Roman je dosad prodan u više od milion primjeraka i preveden je na više od 25 svjetskih jezika, a 2020. donio joj je prestižnu književnu nagradu The Aspen Word. U julu 2021. Lefteri je objavila novi roman, Songbirds (Ptice pjevice).

Ovu izvanrednu knjigu potražite u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

 

Prethodni članakČlanovi KK “Rašid Buća” Ilijaš u 2022. godini osvojili ukupno 223 medalje na 27 turnira
Naredni članakUčenici SŠC “Nedžad Ibrišimović“ postavili kutije za reciklažu papira u prostorijama Općine Ilijaš