Ljubav, nesporazumi, potraga za savršenim muškarcem, kao i izbjegavanje nesavršenog, teme su neodoljivo šarmantnog romana PONOS I PREDRASUDE.

“Nisam vas poznavala ni mjesec dana, a već sam vas smatrala posljednjim muškarcem na svijetu za kojeg bi me se moglo nagovoriti da se za njega udam.”

Svako ko posegne za ovom virtuozno napisanom knjigom, uživat će u vječnoj ljubavnoj priči o simpatičnoj Elizabeth Bennet i gordom gospodinu Darcyju. Priči o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama i herojima te, naravno, ponosu i predrasudama.

Iako je danas jedna od najčitanijih književnica svih vremena, prema čijim su književnim djelima napravljene brojne filmske adaptacije, Jane Austen (1775.- 1817.) tokom svog života nije uživala takvu slavu. Školovala se u Oxfordu, Southhamptonu i Readingu te time već bila daleko ispred brojnih drugih žena svoga vremena. Vrlo je rano počela pisati i objavljivati, ali je dugo pisala anonimno i zato je bila isključivana s važnih društvenih događanja i literarnih druženja iako su njena djela bila vrlo čitana te su je hvalili mnogi književnici poput Waltera Scotta. Iako u svojim romanima secira brak te sve njezine junakinje na kraju bivaju sretno udane, sama se nikada nije upuštala u to.

Njeno je najveće djelo do sada prodano u preko 20 miliona primjeraka širom svijeta, a zanimljivo je da je Jane prava za objavu knjige prodala izdavaču Thomasu Egertonu za 110 britanskih funti, tada popriličan iznos ekvivalentan današnjih gotovo pet hiljada funti, čime je pokazala da kao žena u 19. stoljeću može sama zarađivati za sebe i da joj brak nije nužna potreba.

Od predrasuda preko sazrijevanja do braka ispunjenog ljubavlju

Protagonisticu Elizabeth upoznajemo u trenutku kada se u susjedstvo njezine obitelji privremeno smješta gospodin Bingley, što njezina majka vidi kao idealnu priliku za udaju jedne od svojih kćeri. No, Elizabeth nije ni na kraj pameti udati se za nekoga samo zbog njegovog materijalnog bogatstva

Ona uvijek o svemu promišlja, iznimno je inteligentna, puna života i veselja koje širi oko sebe, čvrsto stoji iza svojih životnih uvjerenja, no ipak ima jednu manu – često ima predrasude o ljudima prije nego što ih upozna. Upravo zato gospodina Darcyja, prijatelja novog susjeda Bingelya, vidi samo kao još jednog gradskog i umišljenog bogataša.

Upravo su zato do danas ostali primjer prave ljubavi koja nije uvijek idealna ni jednostavna, ali je zato iskrena i svaku eventualnu prepreku vidi kao novi izazov koji treba nadvladati.

Knjigu potražite već danas u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Share.

Comments are closed.