Knjiga sedmice: Sara i Serafina autora Dževada Karahasana

Gradska biblioteka i Radio Ilijaš za ovu sedmicu preporučuju “Izabrana djela” autora Dževada Karahasana roman Sara i Serafina.

Dževad Karahasan, rođen je u Duvnu 1953. godine. Radio kao dramaturg u Zenici, Salzburgu i Sarajevu, a kao urednik u reviji Odjek i u časopisu Izraz. Knjige su mu prevedene na dvadeset jezika. Dobitnik je desetine međunarodnih književnih nagrada.

Objavio romane Istočni diwan, Šahrijarov prsten, Sara i Serafina, Noćno vijeće, Što pepeo priča, pripovijetke Kraljevske legende, Kuća za umorne, Izvještaji iz tamnog vilajeta, eseje O jeziku i strahu, Knjiga vrtova, Dnevnik selidbe i drame Misionari i Koncert ptica.

Priča romana Sara i Serafina odvija se među ruševinama opkoljenog Sarajeva, gdje jedan profesor književnosti na sebe preuzima zadatak da pomogne kćeri žene po imenu Sara i njezinom vjereniku pobjeći na Zapad. Sa stanovišta teme kojom se bavi, koliko i u pogledu pripovjedačke tehnike koju je autor odabrao, ovaj roman bi se mogao smatrati u neku ruku atipičnim u odnosu na cjelokupnu Karahasanovu poetiku. Ipak, simbolizam žita kao ovdje prisutan motiv, kao poplava svjetlosti koja prodire kroz pukotine ratne realnosti, te na koncu podvojenost žene prema kojoj pripovjedač osjeća snažne simpatije i neku vrstu zagonetne fascinacije, sugeriraju da se i u ovom slučaju nalazimo na tlu drevnih ezoterijskih tradicija iz kojih Karahasanova književnost redovito crpi svoje nahanuće.

Kompletom od deset naslova, ljubiteljima Karahasnove književnosti i čitateljskoj publici, ponuđena je zaokružena cjelina književnog stvaralaštva ovog renomiranog autora.

Prethodni članakObavještenje: Gradska biblioteka Ilijaš
Naredni članakProgram manifestacije “Ilijaški dani” za subotu 06.juli