Knjiga sedmice: Slavko Pregl “Tajna se zove Erih”

Tridesetih godina prošlog vijeka, Erih Šlomović pošao je iz Beograda u Pariz sa samo jednom željom – da postane veliki kolekcionar umjetničkih djela najčuvenijih francuskih slikara. San mu se ostvario jer je uspio da prikupi jednu od najznačajnijih kolekcija na svijetu.

U atmosferi nadolazećeg rata, jedan dio kolekcije pohranio je u trezor u Parizu, a drugi diplomatskom poštom poslao u Jugoslaviju gdje se poslije toga i sam obreo.
Ubijen je od strane njemačkih fašista, ali njegova zbirka ostala je netaknuta. Na putu za Beograd, u sudaru vozova, jedan dio zbirke biva nepovratno izgubljen a ostatak kolekcije stiže u Beograd i biva pohranjen u Narodnom muzeju, gdje se i danas nalazi.
Koliko slika je uistinu nestalo u željezničkoj nesreći ostalo je tajna…

Povremeno, kao što se to prije nekoliko godina desilo u Bavarskoj, na tržištu umetničkih djela nađu se djela iz “izgubljene kolekcije” Eriha Šlomovića.
Koja djela i koliko njih su falsifikovali i u svijet poslali majstori svog zanata iz malog sela usred panonske ravnice blizu Pančeva u Srbiji, govori ovaj roman.
Radnja romana je zasnovana na istinitim događajima a jedan od autora knjige bio je akter ove nevjerovatne priče.
O tajnama i zapletima u vezi sa likovnom zbirkom Eriha Šlomovića objavljeno je bezbroj tekstova u domaćoj i stranoj štampi. O njemu je film Donator (1979) snimio Veljko Bulajić, a knjigu Dosije Šlomović (2004) napisao je Momo Kapor.

 

Prethodni članakOglas o izlaganju na javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja za k.o. Srednje
Naredni članakKS – Predstavnici lokalnih samouprava traže usklađivanje zakona o organizaciji rada općinskih službi