KNJIGA SEDMICE: Šta je život – dva koraka autorice Nure Bazdulj-Hubijar

Nova knjiga poznate bosanskohercegovačke književnice Nure Bazdulj- Hubijar, Šta je život – dva koraka (Autobiografski zapisi).

“Na naslonu fotelje je njegov džemper. Oblačim ga i dok čekam da voda provri, nisam ni svjesna da mi je glava spuštena, da nosnicama dotičem ranflu oko vrata udišući dobro znani, dragi miris. Ne parfema, nije ih volio. Miris njegova tijela. I sapuna Dove. Zaboravljam na džezvu. Prsti mi osjećaju mekoću vune od koje sam ga plela. Sjećam se da je to bilo u noćima miholjskog ljeta. Sjedila bih pored prozora i ritmično pomicala igle uz zvuke psećeg laveža i hučanja vjetra u mračnom vrtu, sve dok mi se oči ne bi počele sklapati. Ne gledam ga, a dobro znam da je boje njegovih očiju, ledeno siv. Pod prozorom hrastovo stablo prekriveno snijegom sija srebrnim sjajem, kao da na dar prima svjetlost stolne lampe, i za tren se briše granica između mojih prstiju i njegovog džempera, pa kao što ja dodirujem njega, on dodiruje mene. Pod kapcima mu vidim lice, čašu u njegovoj ruci, cigaretu među usnama, prepunu pepeljaru. Pa govorim sebi: ništa se nije promijenilo, ništa se nije pomaklo. Samo se sakrio, potraži ga, on je tu” odlomak iz knjige.

Nura Bazdulj Hubijar poznata je bosanskohercegovačka književnica. Rođena je 20. augusta 1951. godine u Foči. Djetinjstvo provodi u Sarajevu, gdje se i školovala te završila studij medicine. Nakon studija preselila se u Travnik, gdje i danas živi i radi kao ljekar i specijalist medicinske mikrobiologije.

Nura Bazdulj Hubijar je za svoj književni rad dobila mnogo priznanja, među kojima su Zlatni prsten s brilijantom za Ženu godine ‘97. i to za oblast umjetnosti te književna nagrada V.B.Z.-a.

Njena djela preveden su na njemački, norveški i holandski jezik, jedan od njenih romana snimljen je kao film u tehnici za slijepe osobe, a predstava drame “Braća” premijerno je izvedena 1998. godine u Zenici.

Prethodni članakVlada KS: U Kantonu Sarajevo neće biti poskupljenja gasa
Naredni članakObjavljen javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo