ILIJAŠVIJESTI

Knjiga sedmice : „Tajni sin“ autorice Laile Lalami

Možete izgubiti posao, imovinu, novac, čak i tjelesno zdravlje, ali znanje vam niko ne može oduzeti. Čitanje knjiga ne samo da nam pomaže da održimo postojeću razinu znanja, već ga i proširuje. Čitanjem neprestano snabdjevamo naš mozak novim informacijama, a nikada se ne zna kada će nam one zatrebati u životu. Što više znanja imamo, spremniji smo odgovoriti na razne izazove sa kojima se u životu suočavamo.

Roman „Tajni sin“ prvijenac je u Maroku rođene Laile Lalami i inspirisan je društvenim, političkim, vjerskim i ekonomskim složenostima današnjeg Maroka. Autorica njime ispituje klasne razlike i društvene nepravde i kako one doprinose osjećaju alijenacije i očaja među mladima.

Ulice Kazablanke su jedini dom koji je ikada imao devetnaestogodišnji Jusuf El-Mekki. Odrastajući sa majkom u jednosobnom domu, filmske zvijezde koje trepere na ekranu lokalnog kina nude jedini tračak nade njegovim osujećenim snovima o bijegu. To jest, dok se ne ispostavi da je otac, za koga je mislio da je mrtav, itekako živ.

Nabil, visoko profilirani biznismen neizmjernog bogatstva, razočaran je svojom kćerkom i silno želi prihvatiti dječaka kojeg nikada nije upoznao. Uskoro će se Jusuf naći u njegovom luksuznom stanu pomno ispitujući pozlaćene skupocjene stvari u kojima uživa elita Kazablanke. Ali dok iza sebe ostavlja sirotinjska naselja svoga djetinjstva, suočava se sa stvarnošću koja je potpuno lišena sjaja.

„Tajni sin“ je sjajan i izuzetno dirljiv roman o potrazi jednog mladića za identitetom i pripadanjem.

Lalami nas vodi u beskrajno različite svjetove najsiromašnijih četvrti Kazablanke i raskoši njene privilegovane elite.

Svojom rijetkom prozom, Lalami je stvorila svijet jedinstven po svojoj žilavosti, svome poticaju …

Da li ste znali : Najduža rečenica ikada napisana u nekoj knjizi sadrži 823 riječi, a nalazi se u čuvenom romanu „Jadnici“ Viktora Igoa iz 1862. godine. Od domaćih autora rečenice kompleksne duhovne tematike karakteristične za Mešu Selimovića i “Derviš i smrt”.

Knjiga „Ovaj prorok Muhamed“ najveća je knjiga od papira na svijetu. Izrađena je 2012. godine, široka je 5 i duga 8 m, sadrži 429 stranica i teška je 1.360 kg. Ovo gigantsko izdanje nalazi se u Dubajiu, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

Povezane objave

Back to top button